21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Робне резерве РС добиле милионски спор против УИО

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ изгубила је 9,5 милиона КМ тежак спор са Робним резервама РС у стечају. Ипак, пресуда није правоснажна јер је УИО уложила жалбу и предмет се налази пред Вишим привредним судом Бањалука, сазнаје портал Капитал.

субота, 5 јануара, 2019 / 21:22

Након што стечајна управница Робних резерви Доста Бараковић није признала милионска хипотекарна потраживања УИО, пред судом је покренута парница којом су Робне резерве тражиле да се пониште хипотеке које УИО има на њиховој имовини.

У Окружном привредном суду су рекли да су Робне резерве тужбом тражиле да укњижба заложног права на њиховој имовини у Приједору, Модричи и Рогатици не призводи правно дејство и да се заложно право брише.

Робне резерве су тражиле и да се утврди да регистрација залога у Регистру залога нема утицај на стечајну масу и да не производи правно дјество на покретним стварима те да се бришу и хипотеке из регистра залога на тим стварима.

"Суд је донио пресуду којом је прихватио тужбени захтјев. На ту пресуду је Правобранилаштво БиХ, које је законски заступник УИО, поднијело жалбу и предмет се налази пред Вишим привредним судом", казали су у Окружном привредном суду.

Заступник УИО – замјеник Правобраниоца БиХ Млађен Мандић каже да ће УИО без обзира на исход овог спора бити прва у реду намирења.

"Разлучни повјериоци увијек имају приоритет у намирењу. УИО је планирала да се намири из тих хипотека, али то суд није одобрио јер је стечајни поступак отворен прије њиховог захтјева. Међутим, и кад се направи стечајна маса, највећи повјерилац и излучни повјерилац је опет УИО и биће прва у реду намирнења", каже Мандић.

Стечајна управница Робних резерви РС Доста Бараковић оспорила је 9,5 милиона КМ потраживања које је као хипотекарни повјерилац пријавила Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ уз образложење да нису уписали хипотеку у превиђеном року и због висине дуга који је са 2,5 милиона из 2012. години нарастао на 9,5 милиона КМ.

Милионски дуг према УИО био је један од главних разлога због којих је покренут стечај у Робним резервама РС, а УИО је чак плијенила имовину овог јавног предузећа прије отварања стечаја.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у Робним резервама 17. јула 2017. године, на приједлог стечајне управнице Досте Бараковић која је у извјештају навела да је предузеће презадужено и да нема никаквих могућности да настави са радом.