Кесић: СДП и ОХР направили највећу кризу у БиХ од њеног настанка

– Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић тврди да су СДП и ОХР довели БиХ у највећу кризу од њеног настанка, те да је отворена и могућност распада БиХ. Кесић је упозорио да је оно што се дешава у Федерацији БиХ веома опасно и за Републику Српску. "Ако Лагумџија успије да потпуно маргинализује хрватски народ, […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 11:45

– Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић тврди да су СДП и ОХР довели БиХ у највећу кризу од њеног настанка, те да је отворена и могућност распада БиХ.

Кесић је упозорио да је оно што се дешава у Федерацији БиХ веома опасно и за Републику Српску.

"Ако Лагумџија успије да потпуно маргинализује хрватски народ, то ће бити велика опасност за РС, јер би то значило да је Лагумџија успио да СДП прикаже као странку која једнако може да представља и Бошњаке и Хрвате и Србе.Сада је тај аргумент коришћен у ФБиХ, сутра ће и на нивоу БиХ", упозорава Кесић.

Кесић је рекао да је можда и највећа фрустрација САД то што Република Српска своју позицију није изградила на пријетњама насиљем.

"Американци би вољели да пред собом имају политичара кога би могли да описују као Слободана Милошевића, Војислава Шешља… Али Додик никада није запријетио насиљем и користи правне аргументе у корист РС. Додикова позиција је чврста зато што од свих политичара не Балкану има најјаснији мандат и подршку бирача", рекао је Кесић за "Прес".

На питање зашто је Америка отворено стала на страну СДП-а и платформаша, Кесић је одговорио да је то зато јер су процијенили да Хрвати не представљају озбиљан проблем за њихове интерсе и да је горе да Бошњаци буду незадовољни

Према његовој процјени, ванредни избори у оваквој ситуацији, када су Хрвати мобилисани и хомогенизовани, показали би да ХСП и НС "Радом за бољитак" не уживају хрватску подршку.

"То би потпуно промијенило причу СДП-а о томе ко ужива легитимитет хрватског народа", рекао је Кесић

Он сматра да главни узрок кризе у Федерацији БиХ представља Вашингтонски споразум, зато што приликом његовог уклапања у Дејтон није ријешено питање Хрвата.

Према Кесићевим ријечима, постоји неколико начина рјешавања кризе – да се начини скроман напредак и иде даље у мрцварење, јер нема консензуса каква је то држава и у ком правцу треба да иде, затим изворни Дејтон, односно високо централизована држава три конститутивна народа, при чему је потребно редефинисати Вашингтонски споразум и трећи пут је да се представници конститутивних народа договоре о мирном разлазу.

Кесић је нагласио да у међународној заједници постоје фактори који мисле да је једино рјешење централизована

држава, што заступају и Бошњаци, али да је та прича доживјела крах, прије свега у РС, која је у посљедњих неколико година учврстила свој положај.