Бијељина: Позитивни резултати вакцинације против бруцелозе

БИЈЕЉИНА – Вакцинација домаћих животиња, која је почела 2009. године, дала је одличне резултате и данас не постоји ниједно жариште бруцелозе са којим се Република Српска (РС) борила у претходном периоду, рекао је Срни Зоран Бркић, директор бијељинског Ветеринарског завода "Др Васо Бутозан". "Ми смо у 2010, овдје у Бијељини, забиљежили пет позитивних случајева бруцелозе […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 11:46

БИЈЕЉИНА – Вакцинација домаћих животиња, која је почела 2009. године, дала је одличне резултате и данас не постоји ниједно жариште бруцелозе са којим се Република Српска (РС) борила у претходном периоду, рекао је Срни Зоран Бркић, директор бијељинског Ветеринарског завода "Др Васо Бутозан".

"Ми смо у 2010, овдје у Бијељини, забиљежили пет позитивних случајева бруцелозе код оваца и један код говеда, што је занемарив број у односу на претходне године гдје је бруцелоза имала своја значајна жаришта", истакао је Бркић.

Он је додао да подаци у овој години настављају да охрабрују и да вакцинација која ће бити настављена и у овој години показује пуне ефекте.

"У јануару смо забиљежили један случај бруцелозе код оваца, у фебруару нисмо имали ниједан ни код оваца ни код великих преживара. У марту, такође, није забиљежен ниједан случај ове болести", рекао је Бркић, подсјећајући да је у опадању бруцелоза, као опасна заразна болест домаћих животиња која се преноси на људе.

Вакцинација домаћих животиња почела је 2009. године по програму Министартва пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, бесплатна је и обезбјеђује је ресорно министарство. Свака вакцинација животиња се маркира, а с обзиром да све трошкове сноси Министартво власници су ослобођени било какавог плаћања.

Ветеринарски завод "Др Васо Бутозан", чија је организациона јединица и бијељински Завод, добио је сертификат за лабораторије ИСО стандарда 17025 те је постао прва институција са овом сертификатом.

У тако осавремењеној лабораторији бијељинског Завода за ветеринарство створени су услови за обављање дијагностике болести домаћих животиња као и зооноза, али и микробиолошке претраге намирница анималног поријекла.

"У посљедње вријеме, у прва три мјесеца, узорци који су достављени у лабораторију за микробиологију намирница и сточне хране су удовољавали одредбама Правилника о микробилошкој исправности намирница и предмета опште употребе као и Правилника микробилошке исправности сточне хране", рекао је Бркић.