Норвешка: Репак добио осам година за Дретељ

ОСЛО – Врховни суд Норвешке осудио је Мирсада Репка, поријеклом из БиХ, на осам година затвора због злочина над Србима у логору Дретељ код Чапљине, које је починио 1992. године као припадник ХОС-а. Према процјени суда, Репак је био на командној дужности у ХОС-у и учествовао је у затварању 13 особа у логору Дретељ, гдје […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 11:01

ОСЛО – Врховни суд Норвешке осудио је Мирсада Репка, поријеклом из БиХ, на осам година затвора због злочина над Србима у логору Дретељ код Чапљине, које је починио 1992. године као припадник ХОС-а.

Према процјени суда, Репак је био на командној дужности у ХОС-у и учествовао је у затварању 13 особа у логору Дретељ, гдје су углавном затварани Срби.

Највиши суд у Норвешкој прогласио је јуче Репка (44) кривим за лишавање слободе и наношење патње жртвама и казном од осам година премашио захтјев Тужилаштва које је тражило казну од шест година.

Репку је наложено да плати знатну финансијску одштету жртвама.

Норвешка агенција НТБ пренијела је ријечи Репковог адвоката Јохана Кристијана Халдена, који је оцијенио да је "врло бизарно да Врховни суд пренебрегне закон на снази у БиХ гдје је парламент издао декрет о амнестији за сва дјела лишавања слободе која нису повезана са ратним злочинима".

Казна која је јуче одређена строжа је него она на коју је уложена жалба, а износила је четири и по године затвора.

Репак са породицом живи у Норвешкој од 1993. године, а има и држављанство Норвешке од 2001. године.

Недавно је Окружни суд у Стокхолму осудио Ахмета Макитана, бившег припадника ХОС-а, на пет година затвора за злочине над Србима у логору Дретељ.

Макитан, шведски држављанин који је рођен у БиХ, осуђен је за мучење 21 српског затвореника у логору Дретељ у периоду између маја и августа 1992. године. Он је у то вријеме био стражар у логору гдје су били заробљени углавном Срби, који су злостављани и држани у нехуманим условима, а жене силоване.