Касне: Нова хрватска власт прави листу издајника

Најава новог хрватског министра Мија Црноја да ће захтјевати израду регистара издајника и агресора, што је подржао први потпредсједник владе Томислав Карамарко, никог у Хрватској не оставља равнодушним. За кратко вријеме на поменутој страници уписано је већ хиљаду “издајника” међу којима је и функционер опозиционог СДП-а Пеђа Грбин, који је потом на свом Фејсбук профилу […]

недеља, 24 јануара, 2016 / 14:33

Најава новог хрватског министра Мија Црноја да ће захтјевати израду регистара издајника и агресора, што је подржао први потпредсједник владе Томислав Карамарко, никог у Хрватској не оставља равнодушним.

За кратко вријеме на поменутој страници уписано је већ хиљаду “издајника” међу којима је и функционер опозиционог СДП-а Пеђа Грбин, који је потом на свом Фејсбук профилу као разлог навео то да је “издајник” зато што је “србочетнички-унистичко-удбашки-партизански злочинац”.

Грбин каже да није ни мислио ни планирао уписивање у регистар издајника, те да је био увјерен да ће то остати “једна маргинална изјава једног маргиналног човјека” и тек “једна неважна цртица у историји сулудих приједлога с којима се хрватска политичка јавност сусретала”.

“Био сам ‘у криву’. Јер оног тренутка када предлагач таквог регистра постане министар у Влади Републике Хрватске, када иза њега стане парламентарна већина па онда још и први потпредсједник владе, с овлашћењима замјеника премијера, Томислав Карамарко подржи такав регистар, тада питање регистра издајника постаје озбиљан проблем за демократију и грађане ове земље”, навео је Грбин.

Он је, како преноси портал Индеx.хр, позвао све грађане који се не слажу са оваквим приједлозима и таквим вођењем политике да посјете страницу Регистар издајника на интернету и придруже се попису.

Грбин је захвалио потпредсједнику владе из Моста Божи Петрову на одлучном ставу да неће допустити такав регистар и изразио наду да се, у коалицијском преговарању које ће очито услиједити, неће око тога предомислити.

Иначе, у тексту о захтјевима које је најавио министар Црноја, Индеx пише да је ријеч о човјеку који је од 2008. у пензији.

“Мијо Црноја, по занимању полицајац, рођен 1968. године, који ових дана лупа о регистру агресора, регистру издајника и какве би филмове требао снимати ХТВ, уредно је с 40 година отишао у – пензију! А није баш да му фали која рука или нога, па да је инвалид (макар данас људи и с тешким тјелесним манама могу бити активни).

У биографији Црноја је записано да је био двије године полицајац, али и да је четири године у Албанији провео као шеф Службе безбједности у хрватској амбасади у Тирани, а потом и у Мостару.

“Човјек који са 40 одлази у државну пензију без да има какву тешку болест и потпуни губитак радне способности (а онда сигурно не би могао обављати посао министра!) је нерадник и друштвени паразит”, навео је новинар Индеxа.

Иначе на интернет регистру “издајника” уписана је хрпа људи, а неки од њих су, како се наводи, више него креативни.

Неки од њих су записали: “Рођен “90, таман на вријеме да издам”, а затим, “јер сам од екстремних чудака направио министре. Срамим се. Ја би натраг у Канаду”, написао је неко ко се потписао као “Тим Орешковић”.

Потом слиједи и: “Љевак сам, нисам ишла на вјеронауку, учила сам ћирилицу, не пратим папу на Твитеру, згодни су ми Срби, мислим да више волим ову земљу него људе који живе у њој”.

Има и оваквих образложења: “Не знам се прекрститии, нисам крштен и нисам се оженио у цркви. Подржавам истосполне заједнице, не гледам човјека по националности, имам пуно пријатеља Срба и Муслимана, орјентисан сам лијево либерално и не волим ХДЗ, а поготово не волим екстремне десничаре. Сматрам да је за дом спремни фашистички поздрав и да треба бити забрањен као и “сиег хеил”. Против сам забране абортуса и обавезне вјеронауке”