Meморандум са кинеском фирмом: Пруга и аутопут

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални директор компаније "Чајна Шандонг интернешнел енд техникал кооперејшн груп" Менг Јан потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи с циљем успјешног развоја инфраструктурних пројеката у области саобраћаја. Кинеска компанија изразила је заинтересованост за склапање комерцијалног уговора за реализацију пројекта унапређења, рехабилитације и изградње пруге […]

недеља, 24 јануара, 2016 / 19:42

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални директор компаније "Чајна Шандонг интернешнел енд техникал кооперејшн груп" Менг Јан потписали су данас у Бањалуци Меморандум о сарадњи с циљем успјешног развоја инфраструктурних пројеката у области саобраћаја.

Кинеска компанија изразила је заинтересованост за склапање комерцијалног уговора за реализацију пројекта унапређења, рехабилитације и изградње пруге Бањалука-Нови Град -Добрљин, за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град, односно прву фазу од Бањалуке до Пријердора, као и да буде ревидирана сарадња на пројекту реновирања и изградње бањалучког аеродрома.

Потписивању Меморандума присуствовала је и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић која је изјавила да је овај меморандум резултат вишегодишњих привредних, али и политичких разговора између Српске и Кине.

"Република Српска је веома заинтересована за све видове сарадње са Кином и кинеским државним компанијама које су кредибилне и референтне за све пројекте које намјеравамо да реализујемо у Српској", рекла је Цвијановићева новинарима након потписивања Меморандума.

Она је напоменула да Српска има добра искуства када је ријеч о сарадњи са кинеским компанијама и да је Влада потпуно опредијељена за сваку будућу сарадњу, те је изразила увјерење да ће планирани пројекти бити реализовани и да ће резултати ускоро бити видљиви.

"Сигурна сам да ћемо планирати и већ планирамо реализацију и неких других инфраструктурних пројеката у будућности", рекла је Цвијановићева и захвалила досадашњим кинеским инвеститорима партнерима за ангажман у Српској, разумијевање и сарадњу.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић очекује да већи дио пројектне документације буде завршен до краја фебруара, након чега би се могло даље говорити о динамици пројеката.

Он је навео да још нису разговарали о детаљима пројеката, али је додао да би реконструкција пруге била финансирана из кредитних средстава, а ауто-пут као концесија.

Директор компаније "Чајна Шандонг интернешнел енд техникал кооперејшн груп" Менг Јан изјавио је да потписници Меморандума морају уложити максималан напор да буде убрзана процедура и што прије започета реализација пројеката.

"Као компанија која долази из пријатељске земље желимо да дамо максималан напор да бисмо помогли Републици Српској у даљем развоју. Надам се да ће Кина са српским народом имати даљи развој пријатељских односа", рекао је Јан.

Он је додао да ова компанија остварује добре резултате широм свијета на пројектима из области инфраструктуре, попут лука, поморског, друмског и жељезничког саобраћај.
Са кинеском делегацијом претходно је разговарао предсједник Републике Српске Милорад Додик. Из кабинета предсједника саопштено је да је данашњи састанак наставак разговора са кинеским инвеститорима о инвестицијама у привреду Српске које је предсједник Додик започео посјетом Пекингу у децембру 2015. године.