Караџић: Ослободити Мирослава Туђмана чувања државне тајне

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражиће да Хашки трибунал изда обавезујући налог Хрватској ако она не ослободи Мирослава Туђмана обавезе чувања државне тајне за разговор који ће са њим 26. августа обавити Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон. Хрватска је, како наводи Караџић, одредила Милета Циндрића за свог представника на том разговору. Одбрана претпоставља […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 20:01

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражиће да Хашки трибунал изда обавезујући налог Хрватској ако она не ослободи Мирослава Туђмана обавезе чувања државне тајне за разговор који ће са њим 26. августа обавити Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон.

Хрватска је, како наводи Караџић, одредила Милета Циндрића за свог представника на том разговору. Одбрана претпоставља да ће његов задатак бити да одлучи да ли Туђман може да буде ослобођен обавезе чувања државне тајне при давању одговора на одређена питања која му буду постављена.

Од власти Хрватске затражено је да прецизира да ли ће Циндрић имати овлаштење да такву одлуку донесе, јер ће иначе, како се истиче, путовање Робинсона и Туђмановог адвоката Луке Мишетића представљати "узалудно трошење времена и новца".

До разговора Караџићевог правног савјетника са сином преминулог бившег хрватског предсједника Фрање Туђмана, некадашњим шефом Хрватске обавјештајне службе (ХИС), долази након што му је Трибунал то наложио под пријетњом затворске и/или новчане казне.

Одбрана очекује да јој Мирослав Туђман одговори на питања у вези са шверцом оружја из Ирана преко Хрватске у Сребреницу и Жепу.

Суђење Караџићу, оптуженом за геноцид, злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања, биће настављено сутра након тронедјељне љетне паузе у раду Трибунала.