Караџић: Никада нисам имао план за геноцид над Србима друге вјере

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас, на почетку своје одбране пред Хашким трибуналом, да би требало да буде "награђен” уместо што је оптужен за геноцид и друге злочине над несрбима током рата у БиХ, 1992-95. У уводној изјави, која није сведочење, Караџић је негирао и да је икада имао план за геноцид […]

уторак, 16 октобра, 2012 / 14:09

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас, на почетку своје одбране пред Хашким трибуналом, да би требало да буде "награђен” уместо што је оптужен за геноцид и друге злочине над несрбима током рата у БиХ, 1992-95.

У уводној изјави, која није сведочење, Караџић је негирао и да је икада имао план за геноцид над Муслиманима, које је назвао „Србима друге вере”.

„Уместо што сам оптужен за злочине у нашем грађанском рату, требало би да будем награђен зато што сам учинио све што је у људској моћи да до грађанског рата не дође; што сам умањио патње свих цивила; што је број жртава био три до четири пута мањи него што се тврдило; што сам потписао и спровео бројна примирја и заустављао нашу војску пред победама и стално трагао за миром и прихватио четири од пет мировних планова”, рекао је Караџић.

Тврдио је и да је „хуманизовао конфликт” и „лично бдео над хуманитарном помоћи” цивилима и наредио „многе акте милосрђа”.

„То је мермерна истина која ће временом постајати све јача, а оптужба лажи, пропаганда и мржња биће све слабије”, казао је Караџић.

Оптужени је тврдио и да „никада ништа није имао против Муслимана и Хрвата”.

„Никада нисам допуштао ни појединачне, а камоли масовне злочине… Нико није помислио ни на могућност искорењивања и геноцида над другим народима, а поготово не над народом који сматрамо Србима друге вере”, нагласио је Караџић, алудирајући на босанске Муслимане.

Караџић наставља своју изјаву, која није сведочење. По окончању изјаве, извешће пред судије првог сведока одбране, руског пуковника Андреја Демуренка.

Демуренко ће, према најави одбране, посведочити да је истрагом, коју је сам спровео, утврдио да минобацачка граната која је 28. августа 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила 43, а ранила 75 особа, није била испаљена са положаја Војске РС, чији је врховни командант био Караџић.

Караџић (67) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање „плавих шлемова” за таоце, током рата у БиХ 1992-95.

На Караџићевом списку од 16 сведока одбране, које намерава да изведе у другој половини октобра, још су војни посматрач УН, Ирац Пол Конвеј и канадски припадници Унпрофора Џон Расел , Мишел Готје и Стефан Жудри , који ће, како се очекује, такође сведочити о експлозијама на Маркалама.

Међу првим Караџићевим сведоцима су и официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС Стеван Вељовић, као и Благоје Ковачевић, Душан Шкрба, Милорад Џида, Драган Малетић, Славко Генго и четири заштићена сведока.

Караџић је за извођење доказа одбране тражио 600 радних сати, али му је расправо веће одобрило 300 сати, колико је за свој доказни поступак утрошило и тужилаштво. Одбрана је на ту одлуку уложила жалбу, о којој још није донета одлука.

Бивши председник РС је наговестио и да намерава да пред веће изведе чак 600 сведока, али су му судије препоручиле да број сведока знатно смањи, оцењујући да искази многих нису важни за предмет или се понављају. Караџић није искључио могућност да на крају доказног поступка и сам сведочи у своју одбрану „уколико тако буде одлучио”.

Како је најавио, он ће сведоке изводити по истом, хронолошком редоследу из оптужнице по којем је то учинило тужилаштво. Исказима сведока, Караџић ће се прво бранити од оптужбе за злочине у Сарајеву, а потом од навода оптужнице о прогону несрба из општина широм БиХ; узимању међународних талаца и геноциду у Сребреници.

На крају одбране, Караџић намерава да изведе сведоке који би требало да негирају исказе сведока – „инсајдера” из ВРС. Одбрану пред Трибуналом, уколико одлучи да сведочи, окончаће сам Караџић.

Током свог доказног поступка, тужиоци су пред судије „уживо” извели укупно 195 сведока, док су још толико сведочанстава у спис увели у писаном облику. Извођење доказа, тужиоци су почели 10. априла 2010, а окончали крајем маја ове године.

Крајем јуна, претресно веће Трибунала одбило је Караџићев захтев да буде ослобођен после доказног поступка оптужбе, заснован на тврдњи да његова кривица није доказана.

Судије су утврдиле да је у првом делу суђења изведено довољно доказа против Караџића по 10 тачака оптужнице, укључујући и ону за геноцид у Сребреници.

Расправно веће је, међутим, Караџића ослободило кривице по тачки оптужнице која му је на терет стављала геноцид над Муслиманима и Хрватима у БиХ, ван Сребренице, оцењујући да тужиоци нису доказали намеру вођства РС да у седам босанских општина потпуно или делимично уништи несрпско становништво. На ту одлуку, тужилаштво је уложило жалбу.

Караџић је оптужен за геноцид над више од 7.000 Муслимана у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање „плавих шлемова” УН за таоце, 1992-95.

У 10 тачака, Караџић је оптужен за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра 2009, али је тужилаштво првог сведока пред судије извело тек средином априла 2010.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је поднео крајем јула 1995, али је он остао на слободи до 21. јула 2008. када су га у Београду ухапсиле власти Србије. Девет дана касније, пребачен је у притвор Трибунала у Схевенингену.

Караџић: Без информација о Сребреници, Маркале трик

У наставку изјаве на почетку своје одбране пред Хашким трибуналом, бивши председник Републике Српске Радован Караџић тврдио је данас да није имао никакве информације о убиствима сребреничких Муслимана у лето 1995, а оптужбе о страдању цивила на сарајевској пијаци Маркале назвао је „бесрамним триковима”.

Караџић је негирао и да су снаге босанских Срба прогањале несрпско становништво, а логоре у околини Приједора, у којима су Муслимани и Хрвати по оптужници били незаконито притварани, злостављани и убијани, назвао је „истражним центрима”.

Осврћући се на оптужбу за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана у јулу 1995, Караџић је тврдио да о убиствима није имао никакве информације док се није нашао у Хагу.

„Није било назнаке ни наговештаја да је било убистава у Сребреници и после пада Сребренице… Ниједну информацију о томе нисам добио, ни усмено, ни писмено… Није код мене било никаквих сазнања док нисам дошао овде, где сам понешто научио”, рекао је бивши председник РС.

Караџић је, међутим, сугерисао да су оптужбе о геноциду после пада Сребренице биле исте какве су се у марту 1993. појавиле после офанзиве ВРС на енклаву, коју је он зауставио. Те „гласине” биле су, како је казао, „по принципу – ето вука, ето вука, и више нико нормалан у то није веровао”.

Оптужени је потврдио да је знао за „велики број заробљеника” после пада Сребренице, али да није имао потребе да се меша у поступак са заробљеницима у уверењу да ће они, као што је до тада чињено, бити послати у логоре и размењени.

Караџић је потврдио да је, као врховни командант ВРС, у јулу 1995. „одобрио, а не наредио” офанзиву на Сребреницу, смишљену на сузбијање муслиманских снага у границе енклаве под заштитом УН као и да је „одобрио” улазак ВРС у град. Напоменуо је, међутим, да су сви били „изненађени” када је цело муслиманско становништво напустило Сребреницу пред српским снагама.

Тај напад, према Караџићевим речима, био је изазван сталним нападима из снага Насера Орића из енклаве на околна српска села и бројни злочини почињени над српским цивилима.

Негирајући оптужбу да је ВРС неселективно гранатирала Сарајево, Караџић је казао: „Сарајево је мој град и прича да бисмо ми бомбардовали Сарајево без везе и разлога је неоснована…Свака граната која је погодила Сарајево болела је и мене”.

Како је рекао, у Сарајеву је било „преко 2.000 легитимних војних циљева”, а тамошњи Муслимани су „правили инциденте” како би „окривили Србе и одржали наду да ће свет ући у рат против Срба”.

„Масовна страдања у редовима за воду, редовима за хлеб, на Маркалама… Па, то је бесрамно, то је бесрамна пропаганда и трикови…”, тврдио је Караџић, називајући прву експлозију на пијаци Маркале, 5. фебруара 1992, „бесрамном инсценацијом” и „очигледном подвалом”.

Казао је да су га официри ВРС уверили да Маркале није било могуће погодити минобацачком гранатом, да они то нису учинили и да није могуће да „једна граната начини толико штете”.

„Било је неке експлозије и неко је погинуо, али… Ми смо видели како као жртве на камионе бацају и антропоморфне лутке и праве шоу за свет”, рекао је оптужени. За другу експлозију код Маркала, 28. августа 1995, Караџић је имао слично објашњење, додајући да су лешеви „довезени с фронта, као и за Маркале 1”.

Према оптужници, у првом инциденту на Маркалама 5. фебруара 1994. погинуло је 66 , а рањено 140 грађана. Друга експлозија испред Маркала у августу 1995. убила је 43, а ранила је 75 особа.

Одбацујући оптужбу да су снаге под његовом командом починиле прогон несрпског становништва из 20 општина широм БиХ, Караџић је тамошње српске власти назвао „примером брижних власти” зато што „нико није био ни дирнут пре него што су нас напали”.

„Како ћете некога протерати ако му нудите да има сопствену општину”, упитао се оптужени, понављајући да је вођство босанских Срба деловало у циљу регионализације БиХ, а не стварања етнички чисте српске државе.

Караџић је тврдио и да „није било рата на српским територијама док га нису започели Муслимани”, односно „осиони криминалци и екстремисти Странке демократске акције” који су „прекинули преговоре о подели општина” на „етничке општине, као у Бриселу”.

Логоре Омарска, Трнопоље и Кератерм у околини Приједора, у које су, по оптужници, српске снаге затвориле хиљаде Муслимана и Хрвата, Караџић је окарактерисао као „истражне затворе и центре”. „Ти затвори нису били никакви логори, постојали су само док су трајале истраге. Из њих је 60 одсто притворених одмах пуштено”, казао је оптужени.

Оповргавајући да су у тим центрима почињени злочини, Караџић је оптужио стране новинаре, којима је он дозволио да их посете, да су они притворене у Трнопољу „сместили иза жице” и такву слику послали у свет што после „нико није могао да демантује”.

За избијање рата у БиХ, Караџић је окривио босанске Муслимане, који су како је рекао желели да контролишу „целу БиХ”, премда је назначио да о лидеру СДА Алији Изетбеговићу „и даље има позитиван став” и да мисли „да је Изетбеговић био гурнут у рат, а да га није желео”. Тврдио је и да је Изетбеговић „први предложио поделу БиХ”.

Више од „50.000 демонстраната” око сарајевског хотела Холидеј-ин, 4. априла 1992, имало је „испод јакни оружје које се јасно видело” и та „руља” напала је Србе у том хотелу и другде, тврдио је Караџић, описујући мировне демонстрације у Сарајеву дан уочи почетка рата.0 КОМЕНТАРА

 1. zulkedin, 17.10.2012. 09:06:45

  Зулкедине, немој тако. Знаш и сам да да не заврши сваки ратни злочинац на доживотној робији.
  Ено Хитлер не заврши. Па ни његов подрепаш поглавник Павелић. Па ни поглавниково цвијеће, ханџар-дивизионар Алија…

 2. zulkedin, 17.10.2012. 09:57:28

  Богу хвала па је Босном бехар пробехарао, па има ово Срба што је опстало шта да мирише и у шта да гледа, боље него Ханџар дивизија и муџахид одред. А кад смо већ код разних земаља и разних имена, пробехарао је Босном и Абу Хамза и ко зна колико сличних кољача из ко зна којих земаља и ко зна којих затвора (зна Силајџић, зна и Ганић).
  Богу хвала па је Босном и Радован пробехарао, па кољачи не поклаше колико су хтјели и намјеравали њихови налогодавци. Сад му се суди што је ометао мирољубиву и демократску тежњу муџахедина. И треба да му се суди.

 3. Не знам само како се мисли одбранити на неинформисаност,кад је он био у војном врху са Крајишником,а тамо није било места за Младића,рецимо…о јунаштву и величини,другом приликом.

  Зашто нема текста о томе да му је суд одредио да плати 150 000 евра за своју одбрану,сматрајући да толико може да издвоји?!?

 4. Радован је успјешно студирао медицину, док је алија изетбеговић правник са државног факултета писао исламску декларацију, Радован је радио као љекар, доктор, хуманиста на клиници Кошево, док је алија скупљо исламистичке присталице код Зворника у џамији на Кушмету. Док је Радован сједио на клупи прво ФК Сарајево, а следеће године и ФК Црвена Звезда и са оба клуба учествовао у узимању титула првака СФРЈ, алија је већ рибао затворске вц шоље по Фочи и Зеници.

  Док се Радован дружио са докторима, књижевницима, пјесницима, културном елитом града Сарајева, алија је затворске дане дијелио са клошарима, убицама, силеџијама, младотурцима и осталим пропалитетом.

  Док се Радован често налазио у друштву екипе ТЛН, градске раје, алија је поново окупљо младомуслимане за џихад.

  Епилог овог развоја ситуације је добро познат, зато апсурд да си крив оном ко ти никад у историји није желио ни најмање добра, даје огромно растерећење Радовановим поштоваоцима у које и себе убрајам.
  Истина је само једна, а правда је лако кварљива роба посебно кад се налази у рукама манипулатора!

 5. Joseph

  Верујем да он никог није послао пред муслиманско-хрватске метке док је истовремено трговао са истим територијом,оружјем,националним добрима…

  Ал’овде стварно није тема о Додику,некако сви почињете и завршавате с њим,што је чудно.

 6. Mr Biggy, 17.10.2012. 10:59:27

  Шта ли је твој додик значајно урадио па им се придружио на том истом платном списку?
  Ах, да, он је разбио РС, економски и привредно је уништио и довео у безнађе и потпуни колапс!
  Бааш је био марљив ђачић додик за те цијине паре!

 7. Mr Biggy, 17.10.2012. 11:02:48

  Вјерујеш ли да је на икога послао српске метке или бомбе да би се он обогатио? Не само у рату. Конкретно питање…
  Не завршавам ја ништа Додиком, ја њиме почињем јер је он узрок и коријен. А он завршава нама. Рамштајн једном овдје написа да је Радованова екипа „крадуцкала“. Не оправдавам их, али у ратном периоду су створили РС и оставили је очуваних ресурса са претпоставкама за развој.
  А Додик у мирнодопском периоду распрода све ресурсе, задужи нас преко главе, економију разори, створи огромну администрацију која само сиса паре а ништа не ради, уведе прави политички апартхејд на црвене и остале, док се он и екипа возе хеликоптером и глуме шеике. И још безобзирно вријеђа интелигенцију народа, лажући нас како добро живимо, јуче призна геноцид, па данас пориче, а све у сврху властитог богаћења и ничег друго. Добро неко написа јуче „СНСД није политичка странка, него средство за владање Милорада Додика“. Такву политику може бранити или неко ко је на платном списку, или неко ко је глуп. Или само мрзи РС…

 8. rammstein

  Очигледно није пристао да ради како му кажу,па су га се решили.
  Је стварно нисам знао да је такво добро стање било за тебе у току и после рата да ти сад све изгледа растрено…јеси добро омастио брк у том времену,а?

  И даље тема није Додик,већ Караџић,а ја би био захвалан да ти осудиш Рашин криминал како ја осуђујем потенцијални додиков.То би био добар потез једног патриоте,каквим се представљаш.

 9. Nijedan Srbin nije poginuo da se bagra obogati….
  Cijela RS, je unistena u svakom pogledu da bi se gad obogatio.
  Kada su Ajhmana pitali, da li se osjeca krivim , odgovorio je da je radio po zakonu.
  E, tako fircijevi zakoni, on kao vrhovni bog i batina, kao tuzilas i sudija…. ne bi mogli ovako da nas uniste da nije POSLUSNIKA , koji su nista manji zlocinci…biggebels i oni gebelsici koje je biger angazovao pred izbore.
  Moj bigeruu kako ce bigercicida placaju tvoju gebelsovstinu zbog patnje koju blagosivas. A, lijeka neces nigdje moci da nadjes… sjetices se ti ovih slova mojih.

 10. Mr Biggy

  Немој се заваравати да је Додик величина упркос ордењу од цркве и сличним признањима од људи који су имали од њега користи!

  Историја ће показати ко је ко и свакога она стави на своје мјесто.

  Осим тога ни један политичар малога народа какав смо ми не може самостално одлучивати, а да му нису за вратом звијери из Вашингтона!

  Срамно код политике СНСД је да су одлучили себи изградити статус преко најугроженијих категорија народа послије рата и оних који су изнијели рат а добијају од власти мрвице са стола!

  Пази само назива Савез „Независних“ Социјалдемократа, (lat. socio drug, grč. demo narod, kratein vladanje) и кад се то расчлани и упореди са садашњим стањем и са основном школом човјек види да име са дјелима нема баш пуно везе у нашим условима!

  Још нешто Mr Biggy, нисмо ми толико неписмени и имамо некакву школу и имамо и очи и уши и слушамо и видимо, истина не сви, али на томе и власт добије гласове, на многобројним јадницима којима је још само нада остала јер паре су туђе од кредита, а наших нема јер су продати капитални ресурси!

  Глувом пјевати и ћоравом показивати филмове је узалуд, било и биће, а ето неки и то по добром старом комунистичком рецепту чудном алхемијом лажи желе приказати као нешто пожељно и златно.

  Тровање ума демагогијом је добар бизнис, али није хуман и нема могућност опстанка кад се судари за природним законима!

  Да сте ми здрави и весели!

  ;);)

 11. Joseph, 17.10.2012. 11:11:05

  Јесте, тачно „крадуцкала“ је екипа, али није то његова прва екипа, то су биле грешке у систему, транзиција, ратна дешавања, од тога ни један регион екс ЈУ није био имун, а камоли средиште тог апокалиптичког вртлога БиХ.

  Нико не може негирати постојање и улогу, Моме Мандића, Јоје Тинтора, Душанића, Рогуљића,….

  Али у односу на оно што је њиховим дјеловањем прављено штете, систем је и даље био функционалан и привреда је имала свој неутрални ток.
  Треба упоредити број тадашњих фирми које су и даље успјешно пословале и одржавале значајан број запослених, а то је чинило средњу класу, са овим што данас имамо кад је та средња класа брутално збрисана и претворена у огромном дијелу у екстремно сиромаштво.

  Свакако да је тадашњи Радованов привредни систем могао вући и те девијације, јер су то ипак појединци ван система, шверцери, дилери,…него што је сад ситуација катастрофална да се читав систем нашао у рукама тих појединаца, шверцера, дилера, кримоса, који вуку додиков систем.

  У томе је разлика између „крадуцкања“ које се увијек може лако сузбити и садашњег система крађе против кога се ми више неможемо изборити нити супроставити!

 12. Joseph

  Не верујем,искрено…не знам.

  Није он узрок ни почетак ничега,баш напротив,већ овај који је „јуначина“.Додик је последица растурене државе,система,поремећених вредности,манљивости нашег друштва…да га сад склонимо,ништа се драстично не би променило,ми би и даље остали ту где јесмо,лоше садашњости и нејасне будућности.Знам да је рек’о да се „крадуцкало“,што је било незамисливо да он каже,јер је Рашо „патриота“.Права реч би била да се крало и поклањало заслужним појединцима,али то је тешко очекивати од тог идолпоклонитеља.Елем,захвалио сам му тада „што се крадуцкало“,али сам се запитао шта би било да се крало…

  Најлакше је неистомишљенике прогласити плаћеницима.Да ли,искрено,мислиш да би ми живели и овако како живимо и имали ресурсе „које је распродао“ да је неко други био на власти?Колику плату су тада имали учитељи,медицинари,професори,полицајци…?

 13. rammstein

  Човече,колико си ти глуп…па тај Душанић има 30 фирми барем…у време СДСа оне нешто раде,а заправо их се уништава…док неко други дође на власт,те фирме су продане и уништене,радницима није уплаћен стаж и плате…сад је за то крив Додик?

  Њему је једино остављено то да покрпи те дугове које му је Рашо оставио.Ето ти патриотизма,је*о те Радован и СДС.

 14. Mr Biggy, 17.10.2012. 11:25:34

  Мислим да би требало мијењати свакога ко ради ово што ради Милорад, без обзира ко то био. Оправдавати њега изговором да ни други не би били бољи је дегутантно, у најмању руку…

  Одговори ти мени, колики проценат потрошачке корпе су тада могле покрити наведене категорије становништва, а колики проценат могу покрити данас?

  Ствара се армија гладних на чијем челу пише Милорад. А ти слободно правдај Милорада и пиши како би писало било чије име…

 15. Da li je
  karadjic imao plan za genocid, ne vjerujem. Bio je rat, , desavalo se svasta, pa i ratnih zlocina na svim stranama, koje osudjujem da ih je napravio i moj najrodjeniji.
  Ali, firci radi po planu i programu genocida ZA SVOJ NAROD.
  , detaljno, sistematski, uspjesno kao niko do sada.
  Ekonomski, duhovno, demografski. Zar, ostaviti narod kompletan, izuzimam njegovu bandu, bez posla, ili dati penzije onolike koliko moras njemu da vratis u vidu rezija nije plan za odstrel? Ja to zovem zlocin i genocid nad vlastitim narodom. Ne slucajano, predugo traje da bi bilo iz neznanja,ili greskom.

 16. Mr Biggy, 17.10.2012. 11:29:21

  Хајде, овако, сматрам да си ту на избору информација,…можеш ли рећи у коју је државну фирму Душанић ушао за вријеме Радована?
  Његове камионе, паре, шверц, ван система немој рачунати у то…мене интересује како је и на који начин тај криминални капитал завладао државном својином?
  Душанић је ипак тад био јединка, не заборави, док данас додику су сви душанићи, па погледај му листе кандидата за одборнике, све учмали лењивци из јавног сектора??x-(

 17. soliumt

  Ја не знам где сам и када величао Додика,кажем да је најмање зло и да све треба да врати са каматом…

  Само не величам ни ког,јер су сви гори од њега,или бар неспособнији,а то дође на исто.

  Не знам колико си писмен,али те изгледа дедукција опасно издала.Ни пажња ти није на нивоу,јер си промашио тему.

  Шта је то распродано и шта би било са тим да није распродано?Рафинерију би могли у старо гвожђе,Телеком би појела конкуренција…шта још?

  И јесте затровани добро демагогијом и што је најгоре само је ширите!

  Поздрав и све најбоље.

 18. Joseph

  Не оправдавам,већ кажем,и то је свима јасно,да не постоји политичка алтернатива и да се он,практично,задржава на власти умногоме јер нико не жели да врати кримосе из рата.

  Мислим да су тада живели добро профитери,и мањи круг људи око њих,а да данас,на реалнијим основама,много више људи може да преживи.Дуга је то тема.

 19. Када читам Ваше коментаре видим оне „истине“ које су у функцији појединих политичких опција, али не видјех до сада у послијератним годинама некога ко је дошао са оптиком која је подешена нашим приликама, не човјека него политику коју води тим стручњака највећег могућег ранга којег имамо да би сва ова нагомилана проблематика и због једних и због других могла да се рјешава!

  Имамо економисте који су добри, али ако су у функцији политике која не производи ништа више од магле онда нам се ближи пропаст која куца на наша врата!

  Још нешто избија као велико и видљиво у нашим (не)приликама, а то је ситуација у којој нико не спријечава нечасне људе да се попну на позиције од којих нам зависи судбина.

  Сањам дан да неко устоличи тај механизам код нас па би нестала корупција као природан нуспродукт. Међутим ако се политика храни корупцијом, трпи економија и сви они часни са знањем и талентом који у таквим условима морају напуштати земљу и остављати простор људима који би требали слушати способне, а не да буде како је сада да нам ти способни одлазе, а нама како буде, а није никако добро!

  О овоме би требали да расправљају и политичари и медији, а онда би и народу постало јасније и пробудила би се нада, иначе постали смо лак плијен грабежљивих банкара са запада и идемо у дужничко ропство из којег се не излази без жртава!

 20. rammstein

  Он и стотине таквих су добијали фирме од Радована буди пошто,према заслугама,за минималац…то су били неписмени људи,који су предузећа или растурили или продали,а радницима нису дали ни плате ни доприносе…

  То је модел понашања,човече…не зна се ко је све био и остао власник предузећа,мислим да ни он сам не зна колико их има.

  Радован их је створио,дао им да шверцају,дао им предузећа,дао им заштиту,капитал да уложеа Додику оставио дугове.

 21. Mr Biggy, 17.10.2012. 11:42:45

  Питао си ме колике су биле плате учитеља, медицинара, професора, полицајаца. А ја тебе питам колика је била потрошачка корпа у односу на плату у вријеме Радована, а колика је данас?
  Колико предузећа је радило код Радована, а колико ради данас?
  Шта си могао са једном марком код Радована, а шта можеш данас?
  Које смо ресурсе имали код Радована, а које имамо данас? И гдје је отишао тај новац од распродаје?
  Питај сељаке како су живјели и шта су производили код Радована, а шта производе данас? Питај их какав им је сточни фонд, и да ли памте најстарији међу њима да ли је икада (укуључујући и период након Другог свјетског рата) било мање стоке свих врста по селима?
  Питај, па ми јави овдје, биће занимљиво прочитати…

 22. Mr Biggy, 17.10.2012. 11:46:58

  🙁

  Смири се, сконцентриши се, немој уопштено говорити, пробај концизно!

  Ево ја признајем о том душанићу не знам пуно, довољно ми је оно што знам да немам неко позитивно мишљење о њему, али дај нам примјером, кад душанић улази у било коју државну фирму са својим капиталом, својим утицајем, својим политичким везама итд!?

  Дај име бар неке фирме и отприлике годину ако не можеш конкретно датум?
  То би већ нешто представљало, а ово набрајање ко задушна баба, ниђе везе…или нема везе што ти немаш везе…:P

  Мене интресује кад долази до спајања тог шверцерског капитала који је код Душанића нарастао у току рата, наравно и оног што је било наше, тј јавног, државног или некадашњег друштвеног капитала, фабрике, предузећа и слично!?
  То ме интересује, ако ме разумеш?

 23. Joseph

  Данас ради више предузећа и више људи него под владама СДСа и ПДП…немам тачне податке за сељаке,ал'(бар у мојој општини) субвенције су вишеструко повећане…новац је отишао у привреду,социјалу,вероватно делом проневерен…

  Сад сам објаснио модел по којем су предузећа радила у Рашино доба…

 24. Разумем,дакако…циљаш да је он купио то у време Додика,а заборављаш како је дошао до капитала.

  Један је у мору примера тих и таквих.Жао ми је што ти није доста.

  Технорад је купио 2001.Локална власт је била,наравно СДС,а те године на власт долази Младен Иванић.

  Низ је мање познатих локалних ликова на истом принципу…Прњавор има данас највећи број милионера у Б/Х,а ти се запитај како.

 25. Mr Biggy, 17.10.2012. 12:03:53

  Одлично поређење, у твојој општини се кажеш нешто поправило и ето сачувао је ту снсд власт, у осталим општинама се катастрофално стање још више покварило и ту се исто добили резултати на локалним изборима пораз снсд-а!
  Зашто је теби то проблем испоштовати? Зашто је проблем рећи да је укупно стање у РС катастрофално!?

 26. А будале…па ко то не каже?

  Само додајем да се опозиција не може носити са СНСД-ом,да су остали сви били на власти и показали се лошијим и да је јасно да гро наших проблема води порекло из рата и криминала владајућих и свега након тога.

  Нема код мене ни недодирљивих ни табу тема.Код тебе постоје.

 27. bigeru, nekuvece sam gledao na HRT-u emisiju Na rubu znanosti, a tema Posluh, prevedeno , Poslusnost. Cijelo vrijeme si mi bio na umu, jer si ustvari prototip toga. Ko ti brani d uzimas , lapas,od sirotinje narodne. Genetski kod, pohlepa , dabome nadjacali su tebe nemocnoga. Ali, slaviti, velicati, braniti zlo koje je unistilo do kraja jedan narod i njegovu drzavu je zlocin .Ti jesi ovdje zbog toga, jedan jedini, a jesi li ti svjestan svoje odgovornosti prema svojoj djeci i svojim unucima. Jesi li svjestan da ce oni patiti vise nego ovi sada sto pate zbog firera.? Mislis samo da pd lupa, ali kada te lupne po glavi, sjetices me se.
  I, da, Radovanu zamjeram vise nego mu odobravam. Ali, rat je bio.
  Nema toga logora, Gologa otoka koji nas je unistio kao fircijeva monstruoznost. Ostalo nas je maloposlije ovoliko vjekova i ovoliko neprijatelja. Ovo zlo i ovo malo unisti.

 28. Mr Biggy, 17.10.2012. 12:17:03

  1998 баба-додикове „демокрацијске промјене“ су окренуле државу само у једном правцу, приватизација,…ако ниси знао, све после тога су само последице те њихове „сарадње“ са западом, у Радованово вријеме тога није било, тачка и крај расправе!

 29. Прочитала сам пар коментара и немам намјеру да читам даље. Зато и јесмо ту гдје јесмо. Стално политичаримо, фаворизујемо, нападамо… СВИ треба да станемо у одбрану наших људи оптужених пред политичким институцијама, формираним од стране наших непријатеља са циљем оправдавања њихових поступака из рата.

  Ако је г. Караџић одговоран за то за шта га неки оптужују, везано за трговину са непријатељем, препуштање територија итд. треба да одговара НАМА. АЛИ, ОВО НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ТАКВЕ ОПТУЖБЕ!

  Морам да кажем да сам задовољна како је почео одбрану и генерално сам веома пријатно изненађења начином на који се држи од почетка тзв. процеса. Срећно!

 30. anja banja luka, 17.10.2012. 13:55:00

  Браво!

  Па чак и да је постојала таква основа за оптужбе о „трговини са непријатељем“, мислим чиме смо то ми могли трговати са њима, кад су они добијали од американаца све што им треба за вођење рата преко аеродрома у Тузли, све од пиштоља до обученог муџахедина…али ето нађе се и данас неки папак као тај бигги и сере ли сере, а не зна да би ми без Радована овдје давно „game over“ били!
  Било би увијек вријеме да се о томе расправља, али очито тога није било, док су неке друге ствари напаковане на тзв ХТ..било како било, ми смо са Радованом имали икакве наде, сада са овим десперадосима из снсд-а никакве, или од раније…Хммм.
  Да нас је водио Слоба ко книнске крајишнике…пуу..пуу…зло не било!?