Трећи Парабелум из Девете димензије

Из штампе је изашао 3. број стрип магазина Паребелум. Стрип магазин „PARABELLUM“ издавачко је чедо Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија. Настао је из чистог ентузијазма и огромне љубави према деветој умјетности – стрипу. Почетком априла 2011. Године изашао је први број стрип магазина„PARABELLUM“. На својих 140 црнобијелих страница са корицама […]

уторак, 16 октобра, 2012 / 14:29

Из штампе је изашао 3. број стрип магазина Паребелум.

Стрип магазин „PARABELLUM“ издавачко је чедо Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија. Настао је из чистог ентузијазма и огромне љубави према деветој умјетности – стрипу. Почетком априла 2011. Године изашао је први број стрип магазина„PARABELLUM“. На својих 140 црнобијелих страница са корицама у боји у првом броју објављени су радови стрип аутора из Републике Српске потпомогнутих са стриповима и текстовима колега из Србије, Канаде и Јапана. У октобру 2011. године појавио се и други број стрип магазина „„PARABELLUM“ на 228 црнобијелих страница са још бољим садржајем и већим избором одличних стрипова и текстова стрип аутора из региона као и гостујућих аутора из Србије, Хрватске, Македоније, Канаде, Италије и Бугарске.

Поред набројаних редовних рубрика путем опширних текстова пропраћена су и сва актуелна дешавања из свијета девете умјетности која су се дотицала стрипа (Салон стрипа Лакташи, Демофест Бања Лука, Фестивал анимираног филма Бања Лука и др.)

Част нам je што у овом броју у рубрици „Легенда o знаномјунаку“ престављамо живу легенду из свијета стрипа иaнимације: Боривоја Довниковића Борду! Све нашестандардне рубрике на kоје сте навикли и овај пут су са вама,са неким новим садржајима. А стрипова… њих има за свеукусе!

У сваком броју објављујемо и позив за сарадњу путем кога се прикупљају радови за објављивање у стрип магазину „PARABELLUM“. Позив се расписује се изласком сваког новог броја за сљедећи број. Позив се објављује на свим водећим стрип порталима у регији, актуелни позив за број 3 био је отворен до 15. марта 2012. године.

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” је самостална, независна и неполитичка организација у односу на државне, привредне и страначке институције и организације, пред којима заступа професионалне интересе својих чланова са мисијом промоције и продукције дјела из девете умјетности (стрипа).

Главни циљеви су стварање простора за објављивање и промоцију радова стрип аутора из Републике Српске, континуитет објављивања појачаће морал и квалитет стрипа, упознавање јавности са радовима својих суграђана,унапређење и развој девете умјетности – стрипа,популаризација свих облика стрипа,продукција у области стрипа,едукација младих на пољу стрипа путем организовањаизложби стрипа, стрип школа и курсева,организовање јавних манифестација из области стрипа (изложбе, фестивали, салони, такмичења/конкурси, презентације, промоције и сл.

Континуираним издавањем часописа за девету умјетност, стрип магазина „PARABELLUM“ као и пратећим активностима везним за промоцију (појављивање у медијима, изложбе, промоције, стрип радионице…) стварамо простор за редовно објављивање и напредовање у квалитету умјетника са ових простора који се баве стрипом, илустрацијом и критиком, а истовремено ће се утицати на свијест обичних људи који воле примјењену, ликовну или уопште умјетност и креативност, на неке старије генерације које су одрастале уз стрипове као и на наше најмлађе којима је ово можда први сусрет са стрипом. До сада сае показало да од свих пратећих активности отворене стрип радионице привлаче највећи број најмлађих држављана Републике Српске који заједно са професионалцима стварају своје прве радове.

ИЗ САДРЖАЈА „PARABELLUMА“ број 3 издвајамострипове:
– „Дивљи вјетар“ – 3. дио (сценарио: Рајко Радовановић, цртеж: Милорад Вицановић)
– „Давид Штрбац“ (сценарио и цртеж: Миро Млађеновић)
– „Извјестан поглед“ (сценарио и цртеж: Горан Дујаковић);
– „Малиша“ (сценарио и цртеж: Јован Братић);
– „Медвјед“ (сценарио: Стивен Грант, цртеж: Дражен Ковачевић)
– „Зову ме Мачак“ (сценарио и цртеж: Предраг Иконић);
– „Мајор Оладелго“ (сценарио и цртеж: Стеван Субић);
– „Забава за цијелу породицу“ (сценарио: Владимир Тадић, цртеж: Владимир Кузманов);
– „Кумова слама“ (сценарио и цртеж: Мирко Зулић);
– „Филмови у пар кадрова“ (сценарио и цртеж: Озрен Миждало)
– „Вековници“ (сценарио: Марко Стојановић, цртеж: Дражен Ковачевић, Мирко Зулић);
– „Љубав“ (сценарио и цртеж: Срђан Николић);
– „Црна кула“ (сценарио и цртеж: Атила Чорба);
– „Браћа“ (сценарио и цртеж: Спасоје Кулаузов);
– „Оружје увијек побјеђује“ (сценарио: Душан Вукојев, цртеж: Фрања Страка);
– „Џез свирач“ (сценарио и цртеж: Никола Ђурић, Укан Укановић);
– „Вучији стид“ (сценарио и цртеж: Вања Урукало);

Поред стрипова ту се могу наћи и текстови попут:
– „Историја стрипа Републике Српске“ – Часопис „Бука“;
– „Легенда о знаном јунаку“ – Боривој Довниковић Бордо
– „Чашица разговора са…“ – интервју са Марком Стојановићем
– „Школа стрипа Подгорица“
– „Наши преко гране“ – Жељко Дувњак
– „PARABELLUM вам представља“ – издавачка кућа „Феникс прес“
– „Јужњачка утјеха“
– „Путовање мангапловом“
– „ДЈ Мехо шоу“
– „Легија незаборавних“ .

Пред Вама је сада Парабелум број 3.
Уживајте!