Каква будала: Шеф холандске дипломатије измислио да му је Путин причао о Великој Русији, сад поднио оставку

Холандски министар спољних послова Халбе Зејлстра поднио је данас оставку, дан након што је признао да је лагао када је 2016. године изјавио да је присуствовао састанку на којем је руски предсједник Владимир Путин рекао да има детаљне планове за „велику Русију”.

уторак, фебруар 13, 2018 / 21:44

Како је навео у образложењу своје одлуке, његов кредибилитет је тиме толико нарушен, да је немогуће да настави свој посао, преноси Ројтерс.

Током предизборне кампање прије двије године, Зејлстра је рекао да је 2006. године био у Путиновој дачи када је чуо како лидер Кремља говори о плановима за „велику Русију” која би, наводно, обухватила и неке руске сусједе. Међутим у понедељак је признао да никада није био на састанку с Путином и да је за наводни Путинов коментар чуо „из друге руке”.

Треба ли напомињати колико је прича о „руској агресији на Балтик“ бесмислица? Захваљујући Каљининграду, руској енклави на Балтику, три балтичке земље које су биле у саставу СССР, потпуно су стратешки непотребне за Русију. Њихова прича о малтене наступајућој руској инвазији само је прича којом се маскирају локални проблеми и подиже тензија пред изборе.

Шта је узрок да један дипломата од каријере жртвује исту оваквом бесмислицом и неистином? Можда је то занимљива илустрација антируске хистерије које је толико завладала на западу, да су и сами њени творци повјеровали да је она стварна и оправдана. Као и да су помислили да могу без икакве одговорности могу ићи у крајност јашући на тој хистерији.

Раније данас руска амбасада у Холандији одбацила је као „примјер лажне вијести” коментар холандског министра спољних послова о наводном агресивном руском плану за стварање „велике Русије”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *