Аутопутеви РС савјетнике плаћају 9,4 милиона КМ!

Милионски трошкови за консултантске услуге и ове године актуелна су тема у „Аутопутевима Републике Српске“, иако је њихове стварне ефекте тешко измјерити.

уторак, фебруар 13, 2018 / 22:40

Ипак, и те како је видљиво да је за савјетовање у оквиру изградње мреже аутопутева у РС ово јавно предузеће спремно да издвоји чак 9,4 милиона КМ па најповољније понуђаче тражи посредством тек расписаног тендера, сазнаје портал Капитал.

Уговор ће бити потписан на четири године, што значи да ће фирма која се буде уклопила у ову цифру годишње инаксирати 2,34 милиона КМ са урачунатим порезом на додату вриједност.

У тендерској документацији стоји да су неопходне правне, финансијске и техничке консултације током припреме и провођења стратегије у вези са концесијама и јавно-приватним партнерствима у оквиру изградње мреже. Консултатнте ће „Аутопутеви“ сачекати до 2. априла, када је и посљедњи рок за доставу понуда.

Исти оваквим тендером предузеће је било окупирано и прије двије године. Тада се за овај период тражила фирма која ће нудити савјете по цијени од 4,6 милиона КМ. Најсрећније у одабиру било је друштво за ревизију и консалтинг „Дилојт“.

Тада је понуда групе “Цес КОВИ” из Београда, “Дилојт Централ Јуроп Лимитед” Никозија Кипар и Дилојте Београд била заправо и једина пристигла, а годишње је на њиховим рачунима завршавало око 2,3 милиона КМ. Овај уговор истиче 1. априла ове године.

У „Аутопутевима“ никада нису оправдали раније дате милионе за консултације па је тако било и данас. На питања о конкретним резултатима ранијег двогодишњег савјетовања, али и плановима за наредне четири године у којима ће дати 9,36 милиона КМ одговори до објаве текста нису стигли.

Међутим, код раније расписаног тендера истакли су да су уговором о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) обавезани да ангажују консултанте.

„Тим уговором, између осталог, дефинисано је да ће ‘Аутопутеви РС’ ангажовати консултанте да помогну у припреми и имплементацији стратегије у вези са концесијама и/или јавно-приватним партнерством“, казали су тада у „Аутопутевима“.

НС РС: Колико су у „Аутопутеви РС“ уложили у изградњу?

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бања Лука-Добој у износу од 47 милиона евра, ради обезбјеђења додатних средстава потребних за завршетак изградње тог аутопута.

Усвојен је закључак, који су предложили посланици скупштинске већине, према којем се задужује Влада РС да у року не дужем од 30 дана обавијести Народну скупштину о висини износа властитих средстава које су “Аутопутеви РС ” уложили у пројекат изградње аутопута Бањалука-Добој са приказивањем свих трошкова уложених средстава.

Топић: Аутопут Бања Лука-Добој 402 милиона КМ

Директор предузећа “Аутопутеви РС“ Душан Топић изјавио је синоћ да ће кредитно задужење за изградњу аутопута Бањалука-Добој износити 402 милиона евра, што је једнако вриједности радова.

“Пред Скупштином је документ о додатном задужењу нашег предузећа за завршетак радова на аутопуту Бања Лука-Добој у износу од 47 милиона евра код Европске инвестиционе банке, гдје је основни кредит од 160 милиона евра, што значи да ће укупно задужење бити 207 милиона евра”, рекао је Топић.

Осим овог, каже Топић, у Европској банци за обнову и развој за дионицу аутопута од Добоја до Прњавора подигнут је кредит од 185 милиона евра и сада је у припреми додатно задужење од 10 милиона евра.3 КОМЕНТАРА

  1. Савјетнички елаборат вјероватно моси наслов: „Како красти на путној инфраструктури, а проћи некажњено.“

  2. Kada se izvezu jabuke i suhe sljive u Rusiju a meso u Tursku bice para na pretek.pa ce pomoci u otplati ovih kredita.
    Ovaj jadni narod ne shvata da se ni pra ,pra unuci nemogu razduziti kod banki a narocito kod MMFa,pa RS i cjelu BiH niko iznutra nece urusiti do te institucije,a ovo halaprdanje oko dnevnih politickih aktuelnosti je prosipanje prasine u ocima vec predugo zaslijepljenog naroda.A kada narodna motka pocne da radi dzaba 2500 masinki koje je prdadzija iz Laktasa navodno narucio da stiti svoj narod.a on ce u bratsku Rusiju,pa ce sigurno oticii kod svoga ahbaba Bakira negdje u Stambolu da malo promuhabete.Covic ce kliznuti kao i Jelavic u Rvatsku a Scepo (Radonjcic ) kod kuma Mila u Monte Negro na tompus.
    Osta opet samo narodna fukara koja ce izglasati druge dzukele sa nekim drugim imenima i prezimenima.I tako do nekog slijedeceg rata i nekog novog genocida samo nemogu da se sjetim koji je narod po redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *