Како се тачно зове Дан сјећања који обиљежавамо данас, 22. априла?

На сајту УГ Јадовно 1941 из Бање Луке, освануо је један заиста вриједан и занимљив текст, који може произвести само неко ко тематику прати и коме је стало. Самим тим је и значај овог удружења веома велики.

среда, 22 априла, 2020 / 16:02

Фронтал.РС са задовољством преноси овај текст, који јасно и са конкретним примјерима указује на погубност тога што Срби немају један термин за истребљење које им се десило у вријеме Независне Државе Хрватске.

УГ Јадовно 1941 је предложило Покољ и наишло на осуду појединаца запослених у неким од државних институција кључних за културу сјећања. Ником ни данас није јасно зашто.

Оно што је непобитно, јесте да је тешка брука и срамота због тога што Срби немају јасну представу како се тачно именује макар оно чега се сјећамо данас?

Назвати 22. април Дан сјећања на жртве холокауста, а то се могло десити јавном медијском сервису Српске, са све фотоографијом Жељке Цвијановић је не само потпуно нетачно, дакле лажна вијест, већ и симптоматично. Дан сјећања на жртве Холокауста је 27. јануар или школска слава Св. Сава, ако је тако лакше упамтити.

Холокауст је научни термин који обиљежава страдање јеврејског, а не (и) српског народа. То наша јавност, а посебно медији, требају знати. Добро утувити. Не бити фејкњузерски неписмени.

Но, нас поред силних оптужби да су Србија и Српска државе "националистичког програма", "нетолерантне и шовинистичке", па чак и "фашистичке" и нацистичке", уопште не занима да као колектив разјаснимо међународној јавности шта се десилу у Другом свјетском и Отаџбинском рату.

Улица Јасеновачких логораша је једна јадна уџерица која пролази кроз не баш тако примамљив крај Бање Луке, што је најбољи показатељ колико је високо на листи приоритета овај кардинални појам за српску културу сјећања. О појмовима из Отаџбинског рата да и не причамо.

Наравно, ћирилицом и латиницом, за разлику од "мултиетничког" Сарајева које би ту улицу писало само латиницом. У случају да је има. Тим горе, јер данас и Бања Лука слави свој дан (ослобођења од усташтва, нацизма и фашизма).

Заиста, треба се запитати ово из наслова написа који доносимо даље у цјелости:

Како гласи тачан назив Дана сјећања који се обиљежава 22. априла?

Данас је годишњица пробоjа посљедње преживjеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац.

Меморијал за жртве система логора смрти Јасеновац у Доњој Градини, Р. Српска

На дан пробоjа 22. априла 1945. године у логору Јасеновац било jе заточено 1 073 преживjелих логораша од коjих jе 600 кренуло у пробоj, а слободу jе угледао само 91 логораш. Истог дана почео jе и пробоj затвореника диjела логора Кожаре, у селу Јасеновац, гдjе jе од 167 затвореника њих 11 преживjело пробоj.

Годишњица пробоја се сваке године обиљежава у Р. Србији, Р. Српској и Р. Хрватској.


Јуче, 21. априла 2020. РТРС је објавила вијест/најаву под насловом:

"Обиљежавање Дана сјећања на жртве холокауста 26. априла у Доњој Градини”:


Данас, 22. априла 2020. РТРС је објавила исту најаву са измјењеним насловом и поднасловом:

"Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина 26. априла у Доњој Градини”:


Данас, 22. априла 2020. СРНА је објавила вијест да се данас обиљежава "Дан сјећања на жртве Јасеновца”:


На данашњи дан прошле године, РТРС је објавила вијест под насловом:

"Дан сјећања на пробој логораша из Јасеновца” а у поднаслову да се обиљежава Дан сјећања на жртве Јасеновца:


На интернет сајту Култура памћења, који је покренут у Р. Српској као мјесто дискусије и размјене мишљења, знања и искустава наставника који су похађали семинар Образовање о холокаусту, геноцидима у Независној Држави Хрватској и превенцији геноцида, а која би требао имати улогу медија путем којег ће заинтересована шира јавност бити обавјештавана о кретањима у областима науке, меморијализације и образовања, на глобалном и националном нивоу, о геноцидима почињеним током Другог свјетског рата а нарочито у НДХ и на простору Краљевине Југославије, нема обавијести о обљетници која се обиљежава данас:


На интернет сајту Републичкog центрa за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у чијој ингеренцији је и страдање у Другом свј. рату, нема обавијести о обљетници која се обиљежава данас:


Постављамо питање:

Како у Републици Српској гласи тачан назив Дана сјећања који се обиљежава данас, 22. априла?


На интернет сајту Музеја жртава геноцида у Београду 22. априла 2020. објављена је вијест под насловом:

"Обележавамо 75 годишњицу пробоја у живот”


На интернет сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, пише да је Чланом 5. Закона о државним и другим празницима у Републици Србији (Службени гласник РС, бр. 91/11) установљен Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним злочинима током Другог светског рата. Обележава се 22. априла у спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу − Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

На истом сајту нема обавијести о обљетници која се обиљежава данас.


Данас, 22. априла 2020. ПОЛИТИКА је објавила вијест под насловом: "Положени венци поводом Дана сећања на жртве Холокауста”:


Постављамо питање:

Како у Републици Србији гласи тачан назив Дана сјећања који се обиљежава данас, 22. априла?3 КОМЕНТАРА