ПОКОЉ: Приједлог УГ Јадовно 1941. за научни термин злочина геноцида над Србима

Институције српског народа, научна и стручна јавност као и српско друштво у целини, до сада се нису терминолошки одредили према злочину геноцида који је почињен над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске.

недеља, јануар 27, 2019 / 16:29

Док је геноцид над Јеврејима именован и планетарно познат као Холокауст (или Шоа) а геноцид над Ромима већ деценијама познат као Порајмос, геноцид над српским народом до данас није имао препознатљиву и ексклузивну терминолошку одредницу.

Мотивисани и вођени наведеним чињеницама а желећи истакнути важност овог питања, Скупштина удружења Јадовно 1941. из Бањалуке одлучила је да злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске именује као:

Покољ

С тим у вези, донета је и одлука да се овај назив користи и промовише у свим писаним, говорним и другим врстама комуникације у јавном простору.

Одлучено је и да дефиниција овог појма гласи како следи:

Покољ је назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на целом њеном територију.

Покољем је обухваћено више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска.

Са законским одредбама донесеним од стране Поглавника Независне Државе Хрватске, државних министарстава и Главног усташког Стана, сви органи извршне и судске власти у Независној Држави Хрватској били су укључени у Покољ.

Покољ, геноцид над православним Србима, укључивао је економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протјеривање на подручје окупиране Србије.

Скупштина удружења Јадовно 1941.

У Бањој Луци, 24. јуна 2018.8 КОМЕНТАРА

  1. Покољ оставља бољи и јачи утисак од било које друге ријечи.Памти се, и остаје у народу.НДХ је чинила истребљење Покољем.

 1. Покољ, геноцид над православним Србима, укључивао је економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протјеривање на подручје окупиране Србије.

  Ovo sve se desavalo na podrucju Kozarca,opstina Prijedor 1992gZnaci nazovimo te zlocine Pokolj.

  Ja sam ZA.

  1. Ko izgubi rat ima pravo d se ljuti..
   I tako od islamske bosne ostade rezervat bosanskih kurda na 23% ( 5 kantona u Fbih gdje su danas kurdi većina)
   A ISIL 20 godina kasnije ponovio istu grešku na Bliskom Istoku…

 2. Тешко је рећи јел лакше живјети од продаје ћирилице глупацима паролом “ дудлајте ћирилицом“ или од свакодневног бављења са НДХ и њеним злом.
  Као што су усташе поставиле ону плочу у Јасеновцу па нико неће даје скине овакве приче требају причати или у првој следећој кући до усташа из Јасеновца или у кући преко пута јер се на исти начин баве невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац, усташе и овакви душебрижници једноставно би морали радити да би живјели од рада,али је лакше живјети од продаје приче о Јасеновцу.

Оставите одговор