Југословенско – Норвешко пријатељство отишло на добош

Кућа југословенско-норвешког пријатељства, изграђена пре 31 годину, иде на добош због дуга, пише портал ГМинфо.рс, позивајући се на судске одлуке и одлуке извршитеља.

петак, 9 новембра, 2018 / 10:06

Закључком јавног извршитеља Миланке Савић из Чачка, а на основу решења о извршењу Основног суда у Горњем Милановцу, оглашена је продаја овог културног, музејског и угоститељског објекта, једног од симбола Горњег Милановца, подигнутог 1987. у знак пријатељства југословенског и норвешког народа, искованог током Другог светског рата, наводи портал.

Продаја је оглашена због дуга Норвешког друштва, правног наследника Друштва југословенско- норвешког пријатељства, које је власник куће, према Светлани Ковачевић из Горњег Милановца у износу од 362.577,58 динара.

Процењена вредност овог објекта је 65.714.350 динара, а почетна цена на јавном надметању заказаном за 14. новембар је 39.429.610 динара, односно 60 одсто процењене вредности, преноси Бета.

Кућа је изграђена донацијама Друштва југословенско-норвешког пријатељства, Општине Горњи Милановац, Владе и Амбасаде Краљевине Норвешке, и тадашњег грађевинског предузећа Градитељ из Горњег Милановца, чији је директор Живорад Бата Кнежевић био један од преживелих интернираца у логорима Норвешке.

Норвешка кућа је 1987, када је отворена, добила престижну архитектонску награду тадашње Југославије, Борбину награду за најбоље архитектонско остварење. Симболизује традиционалну српску брвнару, и викиншки брод, спојене у једну целину, чиме на симболичан начин представља пријатељство нашег и норвешког народа.

Градили су је грађевинари Градитеља од норвешког дрвета, исеченог тачно по спецификацијама и послатог са севера Европе у Шумадију.

У кући се од отварања налазила музејска поставка посвећена нашим грађанима страдалим у нацистичким логорима у Норвешкој, конгресна сала од 120 места, као и угоститељски објекат од чијег је прихода кућа издржавана.3 КОМЕНТАРА