Јован Ћулибрк: Обиљежавање Дана холокауста у Јерусалиму

Протосинђел Јован Ћулибрк из Одбора за Јасеновац Српске православне цркве говорио је на семинару о холокаусту, који се одржава у Јерусалиму, о страдању Срба, међу којима и 337 његових сродника и презимењака, током Другог свјетског рата у јасеновачком логору и по другим стратиштима. Излагање оца Јована оставило је упечатљив утисак на све присутне учеснике семинара, […]

уторак, мај 3, 2011 / 12:32

Протосинђел Јован Ћулибрк из Одбора за Јасеновац Српске православне цркве говорио је на семинару о холокаусту, који се одржава у Јерусалиму, о страдању Срба, међу којима и 337 његових сродника и презимењака, током Другог свјетског рата у јасеновачком логору и по другим стратиштима.

Излагање оца Јована оставило је упечатљив утисак на све присутне учеснике семинара, који се од 29. априла до 9. маја одржава у организацији Спомен-установе Јад Вашем у Јерусалиму, саопштено је Срни из Одбора за Јасеновац СПЦ.

На семинару, у име Српске православне цркве, учествује и монах мр Павле Кондић, управник Архива и библиотеке Митрополије црногорско-приморске.

Учесници семинара припадници су неколико хришћанских деноминација, а дошли су из Финске, Чешке, Канаде, САД, Гане, Сингапура, Њемачке и других држава.

Уочи Дана холокауста, у недјељу, 1. маја, делегација Одбора за Јасеновац, коју су чинили протосинђел Јован Ћулибрк, координатор Одбора, и монах Павле Кондић, по посебном позиву је присуствовала централној свечаности у Спомен-установи Јад Вашем у Јерусалиму.

На свечаности су говорили предсједник Израела Шимон Перес и премијер Бенјамин Нетанјаху, док је централни дио свечаности обиљежило паљење шест меморијалних бакљи у спомен на шест милиона страдалих Јевреја у току Другог свјетског рата.

У име Јерусалимске патријаршије, скупу је присуствовао архиепископ Константине господин Аристарх, генерални секретар Светог синода, као и представници других хришћанских заједница у Светој Земљи.

Док је централном обиљежавању Дана холокауста у Јерусалиму присуствовао државни врх Израела, замјеник министра спољних послова Израела Дани Ајалон присуствовао је парастосу јасеновачким жртвама у Доњој Градини, дијелу јасеновачког логора који се налази у Републици Српској.

На овогодишњој свечаности у Јад Вашему посебна пажња је посвећена страдању у бившој Југославији. У свом говору предсједник Перес је истакао да се логор смрти Јасеновац одликовао окрутношћу већом и од својих нацистичких узора.

Међу шест преживјелих страдалника који су палили меморијалне бакље била је и Дина Бихлер-Хен, рођена Загрепчанка, коју је мајка успјела да сакрије код породице Беритић која ју је чувала до краја рата. Цијела Динина породица страдала је у Јасеновцу.Оставите одговор