Момир Дејановић: Боримо се против тајкунократије

Фронтал.РС вам доноси интервју са предсједником Центра за хуману политику из Добоја. ЦХП је можда за неког још једна од невладиних организација. Ипак, то је једна од ријетких организација у Српској чије сједиште није у Бањој Луци, а чији глас се ипак чује. Момир Дејановић врло прецизно говори о томе да постоје и НВО које […]

уторак, мај 3, 2011 / 12:36

Фронтал.РС вам доноси интервју са предсједником Центра за хуману политику из Добоја.

ЦХП је можда за неког још једна од невладиних организација. Ипак, то је једна од ријетких организација у Српској чије сједиште није у Бањој Луци, а чији глас се ипак чује. Момир Дејановић врло прецизно говори о томе да постоје и НВО које не раде ништа, односно да их је већина оних који служе интересима недобронамјерних донатора; једнако као што прозива корумпиране власти на свим нивоима, односно сматра да наши грађани не требају ићи да ратују у Авганистан. То се не среће баш често.

Питао: Жељко Свитлица
Какво је данас стање и улога НВО сектора у Српској?
Стање и улогу невладиног сектора у Срској оцијенио бих незадовољавајућим. На једној страни имате либералан законски оквир за организовање и рад невладиног сектора, мноштво организација које су регистроване као невладине, селективан интерес донатора да подрже одређене активности невладиног сектора и превише проблема који траже ангажовање навладиног сектора.
На другој страни имате власт и друге центре моћи којима је непожељан развијен и активан невладин сектор, преко 90% организација које нису истински невладине због незамјерања и служења властима или другим туђинским интересима, синдикалне, пензионерске, студентске и друге масовне организације које воде владини повјереници, искључиву или доминантну посвећеност донаторски финансираним пројектима, непрепознавање или бјежање од суштинских проблема, бављење другоразредним проблемима, дефицит солидарности и кооперативности, скромне резултате досадашњег дјеловања невладиног сектора и снажну перцепцију о невладиним организацијама као страним плаћеницима.
Гдје се у све то уклапа ваш центар и који су ваши примарни задаци и мисија?
Покушавамо бити и остати независни од утицаја власти и других недобронамјерних донатора, заговарати рјешавање важних проблема за грађане који имају донаторску подршку и бити активни у идентификовању и заговарању рјешавања проблема који немају донаторску подршку.
Иначе, центар се залаже за изградњу богатијег, праведнијег и хуманијег друштва, што у нашем случају значи борбу да се постојећи систем тајкунократије замијени истинском демократијом. За овај центар приоритетни задаци биће заговарање борбе против разарајуће корупције и организованог криминала, поштених избора, успоставе одговорне власти, усвајања праведног законодавства, реформе јавног сектора и социјалне правде.
У области борбе против криминала и корупције тражићемо одузимање незаконито стечене имовине вриједне преко 10 милијарди КМ, наплату акумулираног пореског дуга од 1,2 милијарде КМ, спречавање годишње пљачке 400 милиона КМ, елиминисање коруптивног понашања у изборном процесу, ревизију пензионерских права, професионалну полицију и друге контролне органе умјесто страначких, те замјену 90% тужилаца и 50% судија који су корумпирани или неспособни.
Гендер центар Владе РС вас је тужио поводом вашег слогана у предизборној кампањи: Нисам проститутка, мој глас није на продају?
Немам информацију о вођењу процеса, али мислим да је то била само пријетња судском тужбом. Потпуно је јасно да имамо корумпиране изборе и да је ово био потпуно легитиман покушај да се укаже на проблем и одврате бирачи од изборног подмићивања новцем, запошљавањем или нуђењем неке друге користи. Проблем изборне корупције је преозбиљан и немам илузија да се он може ријешти оваквим кампањама.
Да ли мислите да тај потез политички мотивисан, јер није услиједила одговарајућа реакција када је премијер Додик једну новинарку упутио на фелацио, пред упаљеним камерама и више десетина колега?
Гендер центар је владина и страначка институција, што подразумијева непрофесионалност и политичку мотивисаност. Гендер центар је једна од многих измишљених и непотребних институција у којој се збрињавају страначки кадрови.
Нереаговање Гендер центра у случају увреде новинарке од стране предсједника владе, и многим другим случајевима, доказује да се они не баве стварним, него измишљеним проблемима. Реаговање у случају споменутог предизборног плаката, осим притиска, служи да оправда њихово постојање и вјероватно је једини посао који су они урадили у тој години.
Са каквим се проблемима сусреће ваша организација у локалној заједници у Добоју?
Центар је активан на локалном, ентитетском и државном нивоу. Активизам на локалном нивоу је обавеза, која није мотивисана донаторском подршком. У протеклом периоду пратили смо и анализирали рад локалне власти и тражили од надлежних органа да истраже кривичну и другу одговорност локалног руководства због милионских штета, изборног подмићивања, бесправне градње, сукоба интереса, ратних злочина, преваре грађана и других незаконитих поступака.
Резултат наших активности су вођење кривичног поступка због изборног подмићивања и бесправне градње, утврђивање постојања сукоба интереса у локалним институцијама власти и неуставности одлуке о легализацији бесправне градње, али и прогон, застрашивање и друге непријатности којим смо изложени од стране локалне владајуће криминалне структуре и њиховог тужилаштва и полиције.
Живимо и радимо у локалној феудалној заједници у којој је јавна сфера потпуно приватизована.
Да ли мислите, у свјетлу мрачних економских прогноза, да нас у 2011. години очекују социјални немири?
Постоји акумулирано дугогодишње незадовољство грађана, које је довољно да из трпљења прерасте у грађанску побуну. За масовну, организовану и успјешну побуну против неодговорне, неуспјешне и корумпиране власти потребни су, осим незадовољавајућег стања, kредибилно руководство, организација, дефинисани захтјеви и минимум јединства које немамо, синдикати и друге масовне организације којих немамо, опозиција суштински другачија од власти које немамо, професионални јавни медији којих немамо, елите вјерскх заједница на страни вјерника које немамо и слично.
Националне подјеле и неријешени проблеми на државном нивоу дјелују ограничавајуће на грађанску побуну, тако што је своде у оквире ентитета или једне нације или јој дају непожељну димензију због слабљења етнополитичке позиције. Ако се већ мора прогнозирати, онда су мале шансе да се у Српској догоде масовни протести са радикалним циљевима. Вјероватнији су мањи протести ограниченог домета или наставак трпљења због виших националних и других интереса.
Какви су планови за будућност Центра за хуману политику?
Наставићемо да на отворен и активан начин испољавамо незадовољство и заговарамо промјене које ће обезбиједити хуманију заједницу у којој ће бити више правде, бољег живота, посла, сигурности и солидарности. У фокусу нашег дјеловања биће заговарање промјене ненародног система и избора боље власти која ће радити за опште добро.
Бићемо сами или у савезништву са другим на страни понижених, осиромашених, опљачканих, преварених и угрожених грађана, остаћемо објективни критичари и аналитичари рада власти. Бићемо увијек против слања наших грађана да ратују за туђе интересе у Афганистану и другим земљама и борићемо се за избор некорумпиране власти која ће заступати већински интерес, oдузети опљачкану имовину, смањити број незапослених за половину, градити 5 км аутопутева годишње, пензионерима исплаћивати просјечну пензију у износу 60% просјечне плате, социјално угроженим исплаћивати накнаду у износу 25% просјечне плате, свим грађанима обезбиједити здравствену заштиту са правом слободног избора љекара…0 КОМЕНТАРА

  1. Не брине ово мене, и Радован Караџић је имао милијарде па ено га труне сад тамо гдје му је мјесто, без фелера у џепу(има само оно што му Додик да као протууслуге Босићу). Тако ће проћи и Додик са својим трабантима, они гомилају паре, гомилају а онда дођу већи играчи и све им то одузму.

    Народ, ко јебе народ стока био, стока и остао. Сви су постали политичари и сви знају све најбоље. Дојуче био пијачар (без увреде поштеним радницима Тржнице) а од јуче сједи у кУнцеларији, сутра ће бити Народни посланик…

    Просперитет нам је загарантован, толики квантитет кадрова СНСД-а, а нигдје квалитета међу њима, све покреће пијачни мозак из деведесетих.

  2. Kad smo vec kod Doboja: Neki „zli“ glasovi pricaju da norveska kompanije koja je dobila kncesiju za izgradnju MH-a na rijeci Bosni doznacila novac za eksproprijaciju zemlje i da su uobzirili 11 KM/m a da sada „institucije“ pokusavaju da od dobijenog novca plate maksimalno 6-8 KM/m vlasnicima.
    Mislim da su to ipak neki nedobronamjerni pojedinci.

Оставите одговор