Још 7000 особа се води као нестало на простору Дејтонке

У БиХ се још трага за најмање 7.000 несталих лица, иако су релевантне свјетске институције оцијениле процес тражења несталих у БиХ као веома успјешан, саопштено је из Института за нестала лица БиХ, поводом 10. децембра – Међународног дана људских права. Након протеклог рата, на подручју БиХ до данас је пронађено и ексхумирано више од 25.000 […]

четвртак, 10 децембра, 2015 / 13:07

У БиХ се још трага за најмање 7.000 несталих лица, иако су релевантне свјетске институције оцијениле процес тражења несталих у БиХ као веома успјешан, саопштено је из Института за нестала лица БиХ, поводом 10. децембра – Међународног дана људских права.

Након протеклог рата, на подручју БиХ до данас је пронађено и ексхумирано више од 25.000 посмртних остатака лица која су нестала усљед ратних дешавања, односно због злочина против човјечности и кршења људских права.

Више од 22.500 жртава је идентификовано и предато породицама да би их достојанствено укопале.

Из Института истичу да се у БиХ Међународни дан људских права сматра посебно важним.

Једно од основих људских права које је гарантовано бројим међународним конвенцијама и Законом о несталим лицима БиХ јесте право породица да сазнају за судбину несталих чланова – уколико су живи – њихово боравиште/пребивалиште, а ако су мртви – околности, узрок смрти и мјесто укопа, уколико је такво мјесто познато, као и право да добију посмртне остатке.

"Питање несталих лица сигурно је једно од најважнијих хуманитарних питања у БиХ и пред нама је веома важан, али и тежак задатак. Како вријеме одмиче, смањује се број и поузданост информација о потенцијалним локацијама појединачних и масовних гробница", рекао је предсједавајући Колегијума директора Марко Јуришић.

Он је апеловао да се сви који имају поуздану информацију о локацији потенцијалних гробница јаве Институту за нестала лица БиХ, напомињући да те информације могу и анонимно јавити на бесплатан број телефона 080/020-107.

"Очекујемо ангажман свих институција и цјелокупног друштва у БиХ да пруже подршку Институту за нестала лица БиХ", додао је Јуришић.

Из Института поручују да проблем несталих лица није само проблем њихових породица, већ и БиХ, која се кроз институције мора активно укључити у рјешавање овог веома важног питања.

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, када је 1948. године проглашена универзална декларација о људским правима којом су свим људима призната права на живот, слободу и сигурност.