Јанша добро зарађивао шверцујући оружје

Опозициони лидер и некадашњи министар одбране Словеније Јанез Јанша узимао је почеком деведесетих година по 250.000 долара мита за сваки брод оружја који је за Хрватску и БиХ стизао у луку Копар, а аферу је заташкавао његов насљедник Јелко Кацин, пише словеначка штампа. Ова афера отпочела је са објављивањем дијелова из књиге једног аустријског новинара […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 11:30

Опозициони лидер и некадашњи министар одбране Словеније Јанез Јанша узимао је почеком деведесетих година по 250.000 долара мита за сваки брод оружја који је за Хрватску и БиХ стизао у луку Копар, а аферу је заташкавао његов насљедник Јелко Кацин, пише словеначка штампа.

Ова афера отпочела је са објављивањем дијелова из књиге једног аустријског новинара који је описао догађаје с почетка деведесетих година прошлог вијека у којој описује и кријумчарење оружја у Хрватску и БиХ у вријеме док су ове земље биле под ембаргом УН о забрани наоружавања, наводи данашњи "Глас Српске".

"Француско-хрватски држављанин и трговац оружјем Марин Томулић тврди да се докази о Јаншиној упетљаности у корупцију могу наћи и у канцеларији хрватског предсједника и хрватског Министарства финансија", наводе медији у Словенији.

У тајном извјештају који су објавили словеначки медији наведено је да је "вриједност свог оружја и опреме, које је узео у обзир Јанез Јанша, 38.386.550 тадашњих њемачких марака".

У извјештају од 19. септембра 1993. године наведена је вриједност цјелокупног оружја посредованог Хрватској и БиХ, укупно 27.663.341 тадашњих њемачких марака, што значи да је вриједност оружја у извјештају Друге управе Министарства одбране већа за 10.723.209 њемачких марака.

Новинар Матјаж Франгеж у својој књизи "Шта нам можете" објавио је документ Обавјештајно-безбједносне службе Министарства одбране Словеније из 1997. године у коме се види да је предајући дужност идућем министру одбране Јелку Кацину, Јанша "прећутао" око десет милиона тадашњих марака. У књизи се налазе и факсимили докумената, наруџбеница и спецификација наоружања које је тада шверцовано.

Професор на Факултету безбједности у Београду Зоран Драгишић за "Глас Српске" каже да није спорно да је током рата оружје шверцовано у БиХ преко Словеније.

"Нема сумње да је тај шверц био могућ искључиво уз координацију државе, а ембарго на извоз оружја успостављен је само да би се дигла цена наоружању које је допремано. Логично је да је Словенија била транзитна база преко које је све ишло и то није могло да иде без знања словеначких власти и власти оних држава које су то оружје продавали", каже Драгишић,Оставите одговор