Реаговања странака на контроверзну изјаву Лагумџије

Изјава Златка Лагумџије, лидера СДП-а, да ће улице Триполија бити Дизниленд за оно што би се могло десити овдје уколико не буде формирана власт на нивоу ФБиХ и БиХ изазвала је оштре реакције из других странака. Лагумџија је у овој изјави, ипак, нагласио да очекује како се то неће десити јер ће СДП предузети све […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 11:35

Изјава Златка Лагумџије, лидера СДП-а, да ће улице Триполија бити Дизниленд за оно што би се могло десити овдје уколико не буде формирана власт на нивоу ФБиХ и БиХ изазвала је оштре реакције из других странака. Лагумџија је у овој изјави, ипак, нагласио да очекује како се то неће десити јер ће СДП предузети све да власт у ФБиХ буде на вријеме формирана.

Иво Миро Јовић из ХДЗ БиХ каже да Лагумџија позива на рат и побуну још од изборне ноћи, а то наставља упорним покушајима да силом формира власт.

"Формирање власти силом значи и силазак са власти силом. Умјесто што прави поређења са Либијом, гдје имамо дисолуцију територија на Истоку, било би му боље да сједне за сто и почне користити три чаробне ријечи за БиХ: консензус, компромис и партитет. Очигледно је нервозан јер пет мјесеци галами о изборној побједи, а сад се свео на реалне оквире који су једна четвртина БиХ", казао је Јовић.

Аднан Башић, посланик СББ, казао је да му је нејасна Лагумџијина изјава јер је он лидер странке која је остварила најбољи изборни резултат.

"Не знам каква је ту логика да онај ко побиједи може размишљати о могућности таквог сценарија. Не знам да ли то неко прижељкује и коме би то одговарало? Како год се деси, одговорност за формирање власти је на СДП-у. Побиједили су, бирали су партнере и мораће бити одговорни за све што се деси", казао је Башић.

Рајко Васић, извршни секретар СНСД-а, оцијенио је да Лагумџија овом изјавом промовише тактику "што горе, то боље", те да се на овај начин представио "као посљедњи анархиста Европе".

"Сад је коначно јасно да је Лагумџија спреман на све и да је подјармљивање и потискивање бирачке воље Хрвата у БиХ само мирнодопски дио репертоара", истакао је Васић и додао да би Лагумџија био опасан функционер на сваком значајнијем мјесту.

"Без обзира на све, то је само потез политичког очаја, јер је и себе и партију довео у безизлазну ситуацију, а пријетња улицом и насиљем нема никаквог основа, јер његови бирачи за њега неће ићи у насиље, као што их барем половина не би сада за њега изашла на поновљене изборе", оцијенио је Васић.

Предсједник Народне странке Радом за бољитак Младен Иванковић Лијановић рекао је да није искључено да грађани БиХ масовно изађу на улице и да "настане хаос", јер је "алармантно лоша" ситуација у привреди БиХ.

"Грађани БиХ не заслужују овакво стање, а поготово то да буду таоци фотељашких интереса лидера и појединаца у политичким партијама које коче формирање власти", навео је Лијановић.0 КОМЕНТАРА

  1. Nema bas direktne veze sa ovim, ali u medijima je potpuno nezapazeno prosla izjava Bakira Izetbegovica u emisiji 60 ili vec koliko Minuta, kada je na konstataciju voditelja da je na direktorskim polozajima u drzavnim institucijama najvise Srba, zatim Hrvata a najmanje Bosnjaka, imenovani odgovorio da bi Bosnjaci mogli biti ugrozeni u vlastitoj drzavi!?
    Vlastita drzava Bosnjaka ili ti Bosnjacaka drzava, nije li? Eto omace mu se!

Оставите одговор