Тридесет радника Фабрике дувана јуче остало без посла

Предсједник Управног одбора и већински власник Фабрике дувана Бања Лука Небојша Антонић потписао је данас нову измјену и допуну систематизације радних мјеста, којом је у овом предузећу 30 радника остало без посла, потврдио је Срни предсједник Синдикалне организације ове фабрике Мирослав Маринковић.  "Већински власник и директор Фабрике дувана Бања Лука нису уважили захтјев министра пољопривреде, […]

четвртак, март 3, 2011 / 11:30

Предсједник Управног одбора и већински власник Фабрике дувана Бања Лука Небојша Антонић потписао је данас нову измјену и допуну систематизације радних мјеста, којом је у овом предузећу 30 радника остало без посла, потврдио је Срни предсједник Синдикалне организације ове фабрике Мирослав Маринковић.

 "Већински власник и директор Фабрике дувана Бања Лука нису уважили захтјев министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослава Миловановића да се стане са отпуштањем и тортуром радника овог предузећа", истакао је Маринковић.

Маринковић је апеловао на предсједника РС, премијера и предсједника Народне скупштине РС да заштите права радника овог предузећа, који губе стрпљење и немају више повјерење ни у кога у РС.

На састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослава Миловановића, који је са представницима синдиката 25. фебруара одржан у Бањoj Луци, закључено је да ресорно министарство анализира Уговор о приватизацији државног капитала у Фабрици дувана Бања Лука и покуша да пронађе рјешење, како не би дошло до новог отпуштања 30 радника у овом предузећу.

Комисија за ревизију државног капитала у предузећима и банкама РС изразила је сумњу у неправилно утврђену власничку структуру у Фабрици дувана Бањалука, те да купац државног капитала у овом предузећу "Антонић трејд" није у цјелости испоштовао уговором преузете обавезе.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић сматра да Влада Републике Српске има законски мандат да раскине Уговор о приватизацији државног капитала у Фабрици дувана Бањалука и она треба да процијени да ли ће то учинити или не.

"На потезу је Влада која мора интервенисати према власнику капитала чије обавезе кроз приватизациони уговор још нису истекле, а да би заштитила права радника", рекла је Мишићева Срни коментаришући нову измјену систематизације радних мјеста коју је данас потписао предсједник Управног одбора и већински власник Фабрике дувана Небојша Антонић, а којом је 30 радника остало без посла.

Она је подсјетила да је на посљедњој сједници Економско-социјалног савјета РС већински власник државног капитала у Фабрици дувана Бањалука новчано кажњен због кршења купопродајног уговора, непоштивања колективног уговора и радничких права, односно клаузуле да нема отпуштања радника у овом предузећу.

"Осим тих законских препрека, већински власник то и даље чини и у овом тренутку радницима мора помоћи Влада РС, која је ту фaабрику продала Антонићу", сматра Мишићева.
Према њеним ријечима, Савез синдиката једино занима да радници у Фабрици дувана морају остати на својим радним мјестима, да добијају плату и да фабрика ради.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *