Извори из православних кругова: САД стежу обруч око Грчке цркве

Пошто су САД великодушно пружиле "руку помоћи" Грчкој подржавши је у сукобу с Турском сад се приближавају Јеладској Цркви док архиепископ Јероним заузима неутралан став према свему што има везе с украјинском аутокефалношћу

понедељак, 10 јуна, 2019 / 17:16

Остварујући своје планове Сједињене Америчке Државе очигледно на све начине покушавају да убиједе Јеладску Цркву да призна расколничку цркву Украјине. За Православну Цркву је недопустиво да се потчињава плановима Американаца који никад не иду у корист нашој домовини и Цркви.

Пошто су Сједињене Америчке Државе великодушно пружиле "руку помоћи" Грчкој подржавши је у сукобу с Турском сад се приближавају Јеладској Цркви док архиепископ Јероним заузима неутралан став према свему што има везе с украјинском аутокефалношћу.

Посјета петорице америчких дипломата архиепископу Јерониму у тренутку кад раскол који је изазван аутокефалијом ствара проблеме како у самој Украјини, тако и у цијелом православном свијету, нипошто се не може назвати случајном.

Ово је повезано с тим што је Јеладска Црква најмање већ два пута одлагала разматрање теме Томоса о аутокефалији који је Патријарх цариградски Вартоломеј дао малом броју свештеника и вјерника који себе називају "православна Црква Украјине (ПЦУ)".

ПЦУ покушава да путем прогона и уз подршку Петра Порошенка (који је донедавно био украјински предсједник) утиче на канонску Украјинску Православну Цркву (УПЦ МП), коју признаје већина православног свијета.

Архиепископа Јеронима су посјетили Џефри Пајет – амерички амбасадор у Атини, Семјуел Браунбек – амбасадор САД за питања међународне вјерске слободе, Рили Бернс – савјетник Департмана за демократију, људска права и рад, Паулета Волш – аташе за питања верских слобода и Холи Меткалф – политички саветник амбасаде САД за верска питања.

По информацијама агенције "Спутник" украјинска аутокефалност била је једно од главних питања која су разматрана за преговарачким столом.

– Ниједна политичка власт не може да се мијеша у послове Цркве. Никада и ни у ком случају. Невоља је у томе што јој ми дајемо право да се мијеша. То нису канонска, већ еклесиолошка питања. С еклесиолошке тачке гледишта они [политичка власт, прим. прев.] немају права да се мијешају, нити имају било какво право гласа. Њихови циљеви су геополитички. Никад им нећемо служити – истакао је у интервјуу за агенцију "Спутник" Митрополит кифирски Серафим коментаришући америчку посјету Јеладској Цркви.

Прије осам мјесеци амбасадор САД за питања међународне вјерске слободе Семјуел Браунбек посјетио је Петра Порошенка, тадашњег украјинског предсједника, како би пружио званичну подршку САД у вези с питањем аутокефалности. Многи је сматрају једним од стубова америчке политике у украјинском црквеном питању.

– Мијешање, као у случају с Украјином, изазива бригу и негодовање. Они треба да схвате да њихов свјетовни приступ не функционише. Имамо вишевјековну црквену традицију на основу које треба све да се рјешава. Они покушавају да је укину и да спроведу нешто друго, што није православље. Желе да нас претворе у свој инструмент, да нас потчине, као и да ослабе Русију. Вјероватно ће наметнути и друге аутокефалије, на примјер, у Скопљу – додаје Митрополит кифирски Серафим.

– Чињеница да је ова посјета имала велико мјесто у медијима јасно представља америчку поруку о томе да Јеладска Црква треба да се креће у одређеном правцу, посебно кад се ради о украјинском питању, уз подршку Васељенске патријаршије. То је налог из САД – рекао је за агенцију "Спутник" Мариос Бегзиос, бивши декан богословског факултета и професор компаративне теологије и религиозне философије.

– Ако је на овом сусрету разматрана аутокефалија то се може оцијенити као мијешање у унутрашње црквене послове. Али треба више да сазнамо – наводи Митрополит китроски, катеринински и платамонски Георгије.

У разговору који је агенција "Спутник" водила с Митрополитом флоринским, преспанским и еордејским Теоклитом он је критиковао контакте америчких дипломата с Архиепископијом истакавши да би желио "да сазна нешто више о овим сусретима".

Грчки одговор

По информацијама агенције "Спутник" Јеладска црква је и даље неутрална у вези с питањем аутокефалије, у сваком случају, до октобра. "Надлежни синодални комитети ће до тада разматрати ситуацију и донијеће своје одлуке," – изгледа да је такав био одговор црквеног руководства на молбу Американаца.

– Наша Црква жели да сачува равнотежу у односима са Васељенском патријаршијом и Руском Црквом. Ми нисмо расколници, већ ујединитељи. Постоји вјероватноћа да ћемо захтјевати сазивање Свеправославног сабора у вези с овим питањем – наводе, између осталог, црквени извори.

Став Украјине

Канонска Украјинска Црква с митрополитом Онуфријем на челу негативно је оцијенила сусрет Јеладске Цркве с Американцима.

– Жалосна је чињеница да искључиво црквени проблем остаје талац велике политике. Одлично видимо до чега је то довело у Украјини. У зао час покушаће да заразе Јеладску Цркву својом политиком – истакао је за агенцију "Спутник" Митрополит запорошки Лука.

Са руског посрбила: Марина Тодић