ЕУ финансира обнову, Шиптари од цркве у Новом брду праве базилику

Након што је тзв. амбасадор тзв. Косова у САД. Флора Читаку, на твитер налогу присвојила новобрдску тврђаву као шиптарску културну баштину, много озбиљније ствари се на том плану дешавају у овој општини у Косовском Поморављу.

понедељак, јун 10, 2019 / 16:53

Православну цркву Светог Николе у Новом Брду, привремене приштинске власти желе да претворе у тробродну базилику. На друштвеним мрежама објавили су да њемачка влада финансира "тај пројекат важан за косовску историју и културу". У Новом Брду српском народу се не краде само будућност. И прошлост је оно што им се одузима.

Дио конзерваторских радова већ је изведен са циљем да се православна светиња претвори у католички храм, иако испод зидина Доњег града постаје остаци праве базилике Свете Марије, познатије као Сашка црква.

Извор: РТС

Археолог Милан Поповић каже да то није била тробродна базилика, као што Албанци мисле да сада направе на том мјесту, већ је била крстообразна, првобитно црква са моравском пластиком.

"Имају и делови ћириличних текстова и сви археолошки налази показују да је у питању православни храм", каже Поповић.

"У средњем веку се зна да је Ново Брдо један од познатих градова. Када се у Новом Брду јело са златном кашиком у Лондону се није знало да је овде било око 40.000 становника", каже Света Ивановић, председник општине Ново Брдо.

Црква Светог Николе била је средиште Новобрдске митрополије, а турски извори помињу српске деспоте као градитеље овог храма и тврђаве.

"Морамо инсистирати на томе да је ово наше. Морамо сваког тренутка доказивати да је ово наше. Истина, морамо се обраћати највишим светским институцијама. Морамо подржати живот око Новог Брда", каже писац Живојин Ракочевић.

"Овде су живели сви људи, и Албанци и Срби и Турци и Немци Саси, јер овде је била трговина, радио је рудник", каже Фајик Новобрдаљи, мешатанин Новог Брда.

Општина Ново Брдо је српска енклава, гдје од 10.000 становника живи око 6.500 Срба. Тврђава и црква Светог Николе свједоче о времену када је Ново Брдо са рудником злата и сребра, било урбани центар српске средњевијековне Србије.

Православна црква Светог Николе саграђена је око 1369. године а свој процват Ново Брдо доживјело је у 15. вијеку. У то вријеме, ово мјесто било је пет пута веће од Лондона.

У њему је кован први српски новац и донијет Закон о рудницима, други такав документ у Европи. Приштинске власти, сада, цркву Светог Николе и тврђаву Ново Брдо представљају као дио своје баштине.Оставите одговор