Извјештај о напретку БиХ према ЕУ ће бити изразито негативан

Извјештај о напретку БиХ ка чланству у ЕУ, који ће 12. октобра представити Европска комисија, биће изразито негативан по БиХ. Како пише "Дневни аваз" позивајући се на поуздане изворе у Бриселу, извјештај је у припреми, а у њему ће се наћи и информације о свим битним дешавањима у БиХ у посљедњој години. Основне замјерке у […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 10:05

Извјештај о напретку БиХ ка чланству у ЕУ, који ће 12. октобра представити Европска комисија, биће изразито негативан по БиХ.

Како пише "Дневни аваз" позивајући се на поуздане изворе у Бриселу, извјештај је у припреми, а у њему ће се наћи и информације о свим битним дешавањима у БиХ у посљедњој години.

Основне замјерке у извјештају биће то што већ годину дана нема формиране власти на нивоу БиХ и што није испуњени ниједан од три закључка са састанка министара иностраних послова ЕУ.

БиХ већ годинама добија негативан извјештај, али ће оцјене овог пута бити лошије него раније, јер нема никаквог напретка у испуњавању услова, тврди извор листа.

Шеф Одјељења за БиХ у Дирекцији Европске комисије за проширење Паола Пампалони потврдила је да је извјештај у финалној фази израде и да се тренутно анализирају информације које су посљедње добијене.

"Извјештај ће на веома транспарентан и објективан начин говорити о БиХ, у смислу да ће све бити обухваћено. Све што се десило или се није десило, а важно је за процес европских интеграција, биће поменуто у извјештају", истакла је Пампалони и додала да о садржају и закључцима извјештаја још не може говорити.

Према њеном мишљењу, БиХ губи вријеме у односу на друге земље у региону и то се мора спријечити.

"Сви бисмо требали радити заједно на томе. Не смијемо дозволити да БиХ заостаје за остатком регије", нагласила је Пампалони.