Пакистан одбио да изручи Џавида Насира Хашком трибуналу

Пакистан је одбио да Хашком трибуналу изручи пензионисаног генерала Џавида Насира којег траже због подршке муслиманским борцима током рата у БиХ, јавили су данас локални медији. Лист "Експрес трибјун" наводи, позивајући се на званичне изворе, да је пакистанска Влада одбила да преда пензионисаног генерала због медицинских разлога. Трибунал тражи изручење генерала Насира, који је био […]

уторак, септембар 20, 2011 / 09:38

Пакистан је одбио да Хашком трибуналу изручи пензионисаног генерала Џавида Насира којег траже због подршке муслиманским борцима током рата у БиХ, јавили су данас локални медији.

Лист "Експрес трибјун" наводи, позивајући се на званичне изворе, да је пакистанска Влада одбила да преда пензионисаног генерала због медицинских разлога.

Трибунал тражи изручење генерала Насира, који је био и на челу војне обавјештајне агенције (ИСИ), због његове подршке бившој Армији БиХ, упркос ембаргу УН.

Пакистан је Хашки трубунал обавијестио да је генерал Насир "изгубио памћење", након недавне саобраћајне несреће и да није у стању да се суочи са истрагом о овом питању.

Генерал Насир није био доступан за било какав коментар.

Његов син Омер Џавид, рекао је да бивши генерал није био у служби током рата у БиХ пошто је био "уклоњен из војске".

Случај је заснован на основу признања које је сам генерал Насира дао у документима против једног енглеског дневног листа након објављивања извјештаја о његовом наводном учешћу у превари.

У документима које је предао противтерористичком суду у пакистанском граду Лахореу 23. октобра 2002. године Насир је открио да је "упркос ембаргу на наоружање, које је увео УН, он ваздушним путем успјешно пребацио противтенковске вођење ракете, чиме се однос снага у рату у БиХ промијенио".

Он даље наводи да је потом постао мета америчких, индијских и секуларних лобија, како унутар тако и изван Пакистана и да пошто нису успјели да га поткупе влада САД је започела кампању пропаганде против њега.

Насир тврди да су САД захтијевале његово уклањање са мјеста шефа ИСИ и да ће у супротном Пакистан прогласити "терористичком државом".

Према његовим наводима, више од 300 чланака циркулисало је западним медијима на интернету у којима је он описан као "једини радикални исламистички шеф ИСИ који је и активни припадник организације `Таблеги џамат`".

У априлу 1993. године, САД су писаним путем Исламабаду послале коначно упозорење да Насира уклоне са мјеста шефа ИСИ, након чега је генерал отишао у пријевремену пензију.Оставите одговор