Перендија: БОРС нема право да изда борачку популацију

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражан Перендија рекао је да БОРС нема право да изда борачку популацију и да ће се и даље отварати приче са Владом РС о основици и расподјели средстава, као и о категоријама и начину исплате борачког додатка. Перендија је најавио да ће представници борачких категорија и наредних дана у […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 10:09

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражан Перендија рекао је да БОРС нема право да изда борачку популацију и да ће се и даље отварати приче са Владом РС о основици и расподјели средстава, као и о категоријама и начину исплате борачког додатка.

Перендија је најавио да ће представници борачких категорија и наредних дана у разговорима са Владом РС тражити рјешења у вези са Нацртом закона о правима бораца РС.

Према његовим ријечима, представници борачких категорија желе да се права бораца дефинишу законом да се не би више враћали на расправе.

"Имамо искрену вољу да ово питање ријешимо са Владом РС и хоћемо да се нађемо на пола пута.Свјесни смо тешке економске ситуације у РС, али ни то није оправдање да се борцима укидају до сада добијена права", рекао је Перендија за "Вечерње новости".

Он је истакао да борци нису државни непријатељ, већ само желе да задрже своја права.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС "Новостима" је речено да је тешко изводљиво било какво повећање издвајања новца за ову категорију.

"Приједлог представника БОРС-а и осталих невладиних организација није прихватљив, јер када се саберу сва новчана издвајања, она би за ову категорију нарасла двоструко и био би нам потребан још један буџет", кажу у ресорном министарству.0 КОМЕНТАРА

 1. Perendija, borci, invalidi, i uopšte narod je svjesan ,kako kažeš, teške ekonomsake situacije u RS.Ali, đokić i svi vladini službenici, bezobraznodrsko dobro žive .Kada oni budu dijelili sudbinu sa ovim narodom, kada njihove plate budu u razumnim granicama, tek onda treba pregovarati sa perom srbožderom.Smanjiti administraciju u ministarstvima.Svaka šuša ima po nekolko savjetnika.
  inače, ćurGUZ je skot koji gleda svoje interese.
  Počeo sam parendija i u tebe sumnjati.I ti se migoljiš njima, ližeš im g…., sve vičeš nećemo, nećemo, a napretka borcima nema.Ili ne znate, ili nećete? Ovo ponižavanje , pljuvanje, gaženje boraca i njihovih porodica nije sramota, već zločin.

 2. Надам се да ћете истрајати у борби! Не вјерујем да је ријеч о куповини времена, „маркетиншком потезу“ и сл. када је ријеч о повлачењу Закона о правима бораца. Притисак је уродио плодом, бар за кратко! Од тога да ли ће да га буде и даље и у којој мјери зависи „даља судбина“ овог Закона. Борите се! Новац који недостаје мора да се пронађе из других извора.

 3. „Он је истакао да борци нису државни непријатељ“

  Ово је дефанзива, којом се никад ништа није добило. Жалосно је да се борци и ратни војни инвалиди правдају, као да су нешто згријешили што не дају своја права.

  „Имамо искрену вољу да ово питање ријешимо са Владом РС и хоћемо да се нађемо на пола пута.“

  Ово је знак да ће БОРС свакако попустити и да се борци могу поздравити са својим досадашњим правима. Заборављају сви да никад није било воље и храбрости да се са народне грбаче скину они који су неоправдано уживали привилегије. Докле се дошло с ревизијом? Наравно да није могуће да се проведе ревизија, кад је огроман проценат лажних бораца и лажних инвалида, а већином су баш такви вјерни гласачи, а неки су чак и чиновници у администрацији. Ко би сјекао грану на којој сједи?

  Овај мој замало имењак је раније одавао утисак човјека који би могао бити истински лидер ове популације, имао је ватрене говоре, али су и за њега имали лијек, тако да му се данас мање вјерује.

 4. Ма већ је све извјесно, ћургузина се поклопио ушима, типична јајара, ја не могу да схватим да је тај лик у себи имао карактер борца..а Дражен, може само овако да балансира и не таласа, јер њему ова власт може за 24 сата блокирати фабрику Жице у Копачима и онда game over што се тиче његовог пословања, па ти се курчи до миле воље што се тиче борачких питања, јер тако нам је како смо сами бирали, грађани РС, слободни избори, демократија, ку..ц, палац,…добили смо лопове и највећи олош на власти да апсурд буде комплетан, на „слободним“ вишестраначким изборима!

 5. Imao sam priliku da se lično uvjerim koliko su oni koji predstavljaju borce nezainteresovani za njihova prava i interese.Upitao sam brku iz Dubice da li je svjesan kakvu snagu ima iza sebe?Odgovorio mi je pitanjem.Tko će odgovarati za posljedice?Tada mi je bilo sve jasno.Ovi samo pričaju.Ništa oni neće učiniti da bih borci zadržali svoja prava.Oni su poslušnici ovog režima.Da ovi iz BORS-a ozbiljno misle već bih uveliko radili na organizovanju protesta boraca.A razloga za isti imaju veoma mnogo.A protest bih se trebao održati pred NSRS kada budu usvajali ovaj sramni zakon.Pa da vidimo ko bih to od poslanika učinio.Ovako samo se borcima daju lažne nade.A kada čovek bolje razmisli ništa bolje nismo ni zaslužili.Za RS smo se mi borili,a ne oni koji sada njome vladaju.

 6. Заиста је апсурдно да борци испаштају због празне касе. Социјална давања морају имати усклађену политику, а ту никако не можемо занемарити људе који су дали дјелове тјела зарад опстанка српског народа на овим просторима.