Изван Устава: Амбасада Шпаније нема воље за српски језик

Већина велепосланстава у Сарајстану такође не да не пише, већ ни не разматра употребу српске азбуке у својим саопштењима, у којима се душебрижнички залаже за поштовање тзв. Устава тзв. БиХ. Но, од пријатеља који не признају Косово, ми очекујемо више.

понедељак, 1 октобра, 2018 / 14:24

Чињеница да на плакату постоје три језика, од којих два нису конситутивна у Државној заједници БиХ, а да српски не може никако да се нађе и да је тражење истог на плакату непристојно за већину организатора и учесника, говори најбоље и о томе колико је Умјетничка галерија БиХ, галерија свих њених народа и народности…

Саопштење о умјетничком догађају под покровитељством Амбасаде Краљевине Шпаније, доносимо свега пресловљено, што је Фронталов стари метод да се покаже каква будућност чека српски језик и писмо, културу и политику уопште, уколико се настави са унитаризацијским напорима "на мала врата".

Изван азбуке

Шпањолска амбасада у БиХ, у сарадњи са Умјетничком галеријом БиХ позива вас на отварање изложбе "ИЗВАН ОБЛИКА” у оквиру програма културних активности за 2018.годину.

Шпањолска умјетница Ана Цреспо и босанскохерцеговачка умјетница Мелиха Тепарић пронашле су заједничке ликовне и идејне интересе и представљају ову изложбу. Пројект промишља о вишем знању у суфизму, повезаном са креативношћу и откривањем унутрашњих осјетила. Њиме наглашавамо симболичку везу између ма’раифе, воде, креативности и женственог принципа.

Ана Цреспо је доктор ликовних умјетности и мултудисциплинарна умјетница, са дугогодишњом изложбеном каријером, започетом у Европи крајем 80-тих. Упоредо од 1988. ради као професор графичке боје и технике. Своје истраживање естетског преточила је у низ књига које потписује, као "Зен у умјетности” (1997.), "Лијепе боје срца” (2008.) у издању Цаса Арабе и "Црвено, зелено, бијело и црно, четири гране Стабла Универзума” (2013.) о симболици боја у суфизму, чији је превод на арапски у току. Ускоро ће издати своју нову књигу, "Откривајуће својство маште”. Награђена је наградом Барзај интернационал за 2017. од Мухyиддин Ибн Араби Социетyја.

Мелиха Тепарић, мултимедијална босанскохерцеговачка умјетница. Рођена је у Сарајеву, 1978. године. Дипломирала је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву 2002. године, на Одсјеку сликарство. Магистрирала је 2007. године Академији ликовних умјетности у Сарајеву, Одсјек сликарство. Докторирала је 2016. године на Филозофском факултету, Свеучилишта у Загребу, Одсјек повијест умјетности. Ванредни је професор на Интернационалном универзитету у Сарајеву. Учествовала је на 56 колективних изложби, те 7 самосталних изложби; добитница је неколико националних и интернационалних награда.

Изложба ће бити отворена 4. октобра 2018. године у 20:00 сати, у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву. Изложбу је могуће погледати до 18. октобра, од понедјељка до суботе, од 10 – 20 сати.

Улаз је Слободан. Надамо се да ћете нас почастити својим присуством.