Иран: Скочиће цијена нафте, блокираћемо Ормуски мореуз

Нове америчке санкције против Ирана озбиљно ће утицати на цијену нафте широм Блиског истока, изјавио је замјеник иранског министра спољних послова Абас Арагчи.

понедељак, 1 октобра, 2018 / 13:48

„Ја нисам стручњак за ово, али сматрам да је очигледно и да сви предвиђају да ће тржиште претрпјети озбиљан утицај, укључујући цијене нафте, уколико Иран буде изван тржишта“, рекао је овај дипломата.

На питање да ли Иран планира да блокира Ормуски мореуз, као што је запријетила Револуционарна гарда, Арагчи је одговорио да то „није пријетња“ него „реалност“, пренио је „Спутњик“.

„Све земље из региона Персијског залива желе да продају своју нафту и свијету су потребни нафта и остали енергенти из овог региона. Потребно да сви у региону буду срећни и задовољни аранжманима, како би сви произвођачи могли да продају своју нафту, а људи у региону нормално да живе“, додао је ирански званичник.

Он је рекао да ће настати проблем уколико једна земља буде искључена и њена продаја сведена на нулу, што, како је нагласио, управо жели амерички предсједник Доналд Трамп.

„То би створило проблеме читавом региону“, рекао је Арагчи.

Трамп је повукао САД из споразума о иранском нуклеарном програму и поново увео економске санкције Исламској Републици.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *