Већ виђено: БХ новинари нападе осуђују према нападачу!

Готово једнако као у случају "Марко Радоја", када се подружница у Бањој Луци згрозила на ћутање централе у Сарајеву, Фронтал.СРБ осјећа дужност да поново (чисто еквилибријума ради) укаже на неправичност.

понедељак, 1 октобра, 2018 / 12:14

Клуб новинара Бања Лука, подружница Удружења/удруге БХ новинари из Сарајева, периодично се оглашава саопштењима у којима се прати случај истраге покушаја убиства Владимира Ковачевића и других негативних појава у медијском свијету. И то је добро.

Није добро, када БХ новинари реагују искључиво на конфликте са носиоцима власти или ако су новинари припадници одређених редакција:

SAOPŠTENJE
TRI NOVA NAPADA NA NOVINARE U POSLJEDNJIH SEDAM DANA

BANJALUKA, 24.09.2018.- U Klubu novinara Banjaluka održan je četvrti sastanak nakon pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića 26. avgusta.

Učesnici sastanka su konstatovali da policija i tužilaštvo još nisu doveli do kraja istragu pokušaja ubistva Kovačevića, a već su se desila još tri napada na novinare što dokazuje da je stvorena atmosfera u kojoj su novinari označeni kao mete i upozorili da situacija postaje sve gora.

Nakon verbalnog napada na novinarku BN TV na dočeku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i prijetnji novinarki Direkt portala, još jednu novinarku BN TV predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi, jer, kako je rekao, ona nije simpatizer SNSD-a, a novinarka je pitala zašto je cijeli dan blokirana ulica zbog tog skupa. Klub upozorava da je tim riječima predsjednik SNSD-a doveo u opasnost novinarku i njenu porodicu.

Svi ovi slučajevi dokazuju da novinari nisu bezbjedni i da postoji opasnost da se ponovi slučaj Vladimira Kovačevića ili nešto gore ukoliko ne bude adekvatnog odgovora institucija i ukoliko zvaničnici ne prestanu da označavaju pojedine medije kao neprijateljske, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji.

Klub novinara Banjaluka poziva sve političke subjekte da tokom predizborne kampanje na javnim skupovima prestanu da etiketiraju medije i novinare stvarajući atmosferu linča, te da im omoguće normalne uslove za rad.

S poštovanjem,
Klub novinara Banjaluka

Пошто су БХ новинари послали саопштење 24.09.2018. године, у којем су селективно обрадили само неке недопустиве догађаје из јавног живота, Фронтал.СРБ им је исти дан упутио писмо сљедеће садржине:

24.09.2018. 11:46 – Неки су мање вриједни за заштитити?

Поштовани,

Ово је званични допис редакције Фронтал.РС.

У њему вас питамо зашто нисте реаговали на напад на новинаре и од стране групе Правда за Давида? Да ли је ваша дужност да реагујете у свим случајевима напада на новинаре, или само у случајевима када су виновници тих напада представници власти?

То је редовна пракса ове неформалне групе, али издвајамо напад на колегу са РТРС, те никако не можемо пренебрегнути инцидент који се у два наврата десио 20.09.2018. године. Прво испред МУП РС, а затим на Тргу Крајине, активисти Правде за Давида су се најгрубљим вријеђањем и спречавањем у обављању посла напали новинара Фронтал.РС.

Најблаже нас чуди што се нисте огласили овим поводом, пошто је све вријеме инцидента у непосредној близини насилника била и ваша чланица, односно портпарол, новинарка Ал Џазире, Љиљана Смиљанић. Колегиницу лично, а и вас као колектив, питамо да ли је потребно чекати физичко насиље да се огласите, односно шта бисте ви рекли, када би се неком од вас упућивале ријечи као: Мрш одавде, олошу?!

Унапријед вам захваљујемо на брзом и конкретном одговору.

Фронтал.СРБ

Како никакав одговор није стигао, поновили смо нешто касније:

24.09.2018. 19:56 – Процедурално опетовање

Поштовани,

Већ смо вам данас писали, те вас молили да се очитујете.

На располагању смо вам, уколико вам нешто од оног што нас је занимало није јасно?

Уколико имате неке посебне процедуре при одговору на оваква питања, можете ли нам рећи неки рок у којем, уобичајено, дајете одговоре на таква питања?

Унапријед хвала на вашем јасном и правовременом одговору.

Фронтал.СРБ

На наше изненађење, стигао је одговор од поштоване колегинице Љиљане Смиљанић и она у њему потврђује да је била присутна, те да је обавијестила колеге из Клуба, а затим и прослиједила наш допис.

24.09.2018. 21:13 – БХ новинари знали за напад

Poštovane kolege sa Frontal. SRB,

Tek sam sada vidjela oba maila, a jedino ja provjeravam mailove na ovoj adresi.

Što se tiče pitanja koja ste postavili, jesam bila prisutna i obavijestila sam kolege iz Kluba i Udruženja BH novinari šta se desilo na protestu grupe "Pravda za Davida” ispred zgrade Policijske uprave Banjaluka.

Vaša pitanja sam proslijedila i kolegama iz Kluba novinara.

Srdačan pozdrav,

Ljiljana Smiljanić
Klub novinara Banjaluka

Од тада мук

Како је одговор или реакција изостајала и даље, назвали смо и челног човјека Клуба новинара БЛ, Синишу Вукелића, који нам је одговорио на идентичан начин, на који је централа у Сарајеву реаговала у случају пријетњи и харанге ка Марку Радоји, а то је да им се "писмено обратимо". Наравно, осим што смо то већ урадили, ни централа Фронтал.СРБ није у Сарајеву, већ у Бањој Луци.

Тако, није нам био проблем утврдити да нико од колега које су споменуте у саопштењу од 24.09.2018. није слао писмени захтјев да се удружење/удруга огласи.

А огласило се.

Данас у 10 часова је заказан састанак, а потом и конференција за штампу Удружења/удруге БХ новинари – Клуб новинара Бања Лука, па, без обзира што смо имали написан овај чланак до овдје докле читате, ми показујемо личним примјером да не тражимо сензационализам таблоидне природе и самопромотивних намјера, што је правило у оваквим случајевима.

Фронтал.СРБ држи да су чињенице чињенице, а напад напад, без обзира ко их чинио и над ким. Уколико се овакве појаве напада на новинаре у предизборном периоду не сасијеку у коријену, то нас уводи у безвлашће и стварање атмосфере у којој су једни новинари легитимна мета, а други су заштићени "као бијели медвједи".

Мондо једини достојан имена новинске редакције

Већ смо реаговали и у случају напада и спречавања у обављању задатка колеге Владимира Милаковића, од стране активисте групе Рестарт Српска. Напад се поновио 19.09.2018. године на Тргу Крајине, овај пут и на новинара и на (истог) сниматеља, али Удружење/удруга се није огласила. Основано сумњамо да неће ни овај пут.

Но, нису сви остали нијеми. Фронтал.СРБ осјећа потребу да истакне понашање портала Мондо, те Иване Шимунџе лично као првог човјека овог портала, који су једини на цијелој медијској сцени Српске, такође учинили своју дужност и устали у заштиту професије и колеге Милаковића.

Хвала им на томе у име свих часних људи, а посебно новинара.

У међувремену, Клуб новинара БЛ је, уз свијест о свему претходно изреченом, потврдио све наше бојазни, огласивши се у 11:34 максимално уопштеним саопштењем, без јасног именовања нападача и нападнутих, без и једне ријечи о писменом обраћању које смо им упутили. Сами ћете увидјети да ово саопштење екстремно одудара од саопштења које су потписали 24.09.2018. године:

ZAHTJEVI KLUBA NOVINARA BANJALUKA
STOP ETIKETIRANJU NOVINARA

BANJALUKA, 01.10.2018.- U Klubu novinara Banjaluka održan je peti sastanak članova Upravnog odbora Kluba sa koleginicama i kolegama iz banjalučkih redakcija.

Nakon sastanka učesnici su iznijeli zahtjeve Kluba novinara upućene institucijama, zvaničnicima i javnosti:

Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja
ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića uz napomenu da je izuzetno važno otkriti motive i nalogodavca ili nalogodavce. Takođe, očekuju i da nadležne institucije obavijeste javnost o eventualnim novostima u ovom slučaju.

Klub novinara traži da prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i
novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima. Svi mediji i novinari moraju da poštuju profesionalne i etičke kodekse, a neslaganje sa uređivačkom politikom ne daje za pravo političarima, nevladinim organizacijama, pokretima, medijima niti bilo kome drugome da iz bilo kojeg razloga traže mišljenje o novinarima, vrijeđaju i tjeraju novinare sa događaja koje prate.

Iz Kluba novinara apeluju i da svi kandidati na predstojećim opštim izborima
posljednju sedmicu kampanje omoguće novinarima da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji, uvreda i napada. Kolege i koleginice napominjemo da sve ovakve slučajeve prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

S poštovanjem,
Klub novinara Banjaluka

Фронтал.СРБ, након што се Клуб новинара БЛ овим саопштењем (седмицу дана касније!) дисквалификовао да даје било каква саопштења о медијском животу у Српској, упућује захтјев истом, да објави списак редакција на које су напади дозвољени и оних на који напади нису дозвољени и на које се експресно реагује. Именом и презименом нападача и нападнутог. Без писмених захтјева и уз хињење гњева праведничког.

Чим обзане те црне листе, пошто очигледно постоје, они у чију одбрану се не реагује, биће приморани да сами направе своје удружење. Чисто из потребе за самозаштитом. Ова невладинићка шарада је узела превише маха.

Молимо вас да нам више не шаљете саопштења у име новинарске заједнице, јер ви то не представљате.

Можда вам се у међувремену јави и Борка.4 КОМЕНТАРА