Избјегли Срби из Хрватске траже правду

Коалиција удружења избјеглих Срба из Хрватске поздравила је мишљење организације за заштиту људских права Амнести интернешнел да најновије изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор показују одсуство политичке воље да се истраже и процесуирају злочини које су од 1991. до 1995. године починили припадници Хрватске војске. Посебно охрабрује став Амнести интернешнела да власти у Хрватској нису испуниле […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 07:38

Коалиција удружења избјеглих Срба из Хрватске поздравила је мишљење организације за заштиту људских права Амнести интернешнел да најновије изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор показују одсуство политичке воље да се истраже и процесуирају злочини које су од 1991. до 1995. године починили припадници Хрватске војске.

Посебно охрабрује став Амнести интернешнела да власти у Хрватској нису испуниле обавезу да истраже и процесуирају ратне злочине над српским становништвом који су почињени током и послије операције Олуја, наводи се у саопштењу ове коалиције избјегличких удружења у Србији.

У саопштењу се подсјећа да Коалиција апелује на ЕУ да прије потписивања уговора о приступању са Хрватском тражи од званичног Загреба успостављање независног, непристрасног и ефикасног правосуђе.

Тражи се и процесуирање бројних злочина над Србима у ратном периоду, да се прекине пракса прешућивања, негирања или умањивања српских жртва како из овог тако и из Другог свјетског рата.

Коалиција, подсјећа се у саопштењу, тражи да се прогнаним Србима врати одузета имовина и стечена права, да се унаприједи заштита Срба у Хрватској и да та земља поштује одлуку Хашког трибунала да је "Олуја" удружени злочиначки подухват, а не ослободилачка акција.