Из затвора их вратили у фотеље

Помоћник директора за послове надзора Мирко Стојчиновић и помоћник директора за оснивање катастра непокретности Александар Деурић, које Тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја, враћени су на посао у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове.

недеља, 4 марта, 2018 / 20:13

Какав је Закон и да ли предвиђа суспензије за оптужене против којих се води истрага?

Злоупотреба службеног положаја, проневјерени милиони марака. Привођења, притвори и подизање оптужница. Скандал до скандала у Геодетској управи. Међутим, руководство РУГИП-а је заборавило на све афере. Оптужене су из притворске ћелије вратили на посао.

Мирко Стојчиновић и Аександар Деурић добили су шефовске фотеље и примају пуну плату. За Геодетску управу ту нема ништа спорно и Влади нису упутили захтјев за њихову суспензију. А и зашто би када је и сама Влада донијела рјешење којим Деурићу даје могућност да и даље доноси одлуке.

Међутим, из Геодетске управе су раније рекли:

“Како се Мирко Стојчиновић терети да је починио радње за које постоји сумња да представљају кривично дјело током рада у Правобранилаштву Републике Српске, а не у овој Управи, исти је враћен на мјесто помоћника директора за послове надзора. Како је Деурић помоћник директора за оснивање катастра непокретности, који није везан за имовинско-правне послове и не мења садашњег директора Управе, исти је враћен на позицију на коју је именован рјешењем Владе Републике Српске.”

Закон о Влади, тачније, службеницима и чиновницима не предвиђа експлицитно суспензију, али та могућност постоји. Институције, очигледно, користе рупе у законским рјешењима. Адвокати се позивају на пресумпцију невиности.

“Свако се сматра да није крив док се то не утврди Законом. На претпостављенима је који воде одређену установу да оцјене да ли има услова за примјену одређених мјера или не”, изјавио је адвокат Жељко Бубић.

Други, ипак, кажу да Република Српска мора по хитном поступку да ријеши пропусте у Закону. Све до тада оправдано се сумња у заташкавање криминала од саме власти. Адвокати наводе примјере различите праксе у Геодетској управи, која је, кажу, у случају Стојчиновића и Деурића морала да реагује ригорозније.

“Ово отвара сумњу да не постоји воља и жеља да се јавна власт супротстави корупцији и чак дјелује као подстицање корупције, јер посљедица нема. Имате случај у РУГИП-у да је шеф пословнице у Приједору био због поступка суспендован на двије године. Неко мисли да иза оних који нису суспендовани стоји неко ко их штити”, сматра адвокат Крстан Симић.

Тако се долази у ситуацију да лица која буду пуштена из притвора буду враћена на иста или боља радна мјеста, гдје постоји могућност да понове исто кривично дјело или да чак прикрију криминал.

“Криминал који се десио око земљишта Пољопривредне школе у којем су учествовали, између осталих, људи против којих се води кривични поступак потврђује да то има политичку позадину и да су људи заштићени и то је разлог зашто још нису суспендовани”, објашњава посланик СДС-а у НС Републике Српске Давор Шешић.

Републичко тужилаштво терети Стојчиновића и Деурића да су оштетили град у неколико предмета, међу којима је и Пољопривредна школа.

Александар Деурић и још троје службеника Геодетске управе оптужени су за кривично дјело злоупотреба службеног положаја у предметима “Наш дом” и “Грађа”, те трговину утицајем у предмету “Варница”. Према оптужници, нанијели су штету граду Бања Лука у вриједности од 7,43 милиона марака.

Мирко Стојчиновић је као замјеник Правобраниоца Републике Српске оптужен да је предузећима „Наш дом“ и „Грађа“ омогућио да на себе укњиже некретнине, чиме је град Бањалука оштећен за милионске износе.

Оптужен је и да се у предмету „Пољопривредна школа“ одрекао права тужбе и закључио судско поравнање, не обавештавајући о томе град Бању Луку. Остаће упамћен и по оптужбама и пријетњама упућеним Данијели Новаковић, бившем главном Правобраниоцу Републике Српске, која је преминула прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *