Из руине у концерт: Соколски дом Бијељина

Соколски дом, као грађевина битна за културни идентитет и историју Града Бијељина, дуго се налазио у рушевном стању, сасвим неадекватном за његов значај. Данас изгледа овако.

четвртак, 12 новембра, 2020 / 20:16

Соколском дому у Бијељини, архитектонском споменику под заштитом, грађеном у савременом српско-византијском стилу, враћен је првобитни сјај, а градоначелник Бијељине Мићо Мићић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик објекат су званично предали на употребу реномираним бијељинским установама културе.

"Драго ми је да се налазим на још једном мјесту нашег заједничког успјеха. Обновом Соколског дома показујемо способност да чувамо нашу културу и вриједности, а да институцијама културе дамо репрезентативне услове за њихов рад. Бијељина са овим добија још један нови садржај, што говори да јеозбиљан Град са свијетлом будућношћу", истакао је Додик.

Градоначелник Мићо Мићић нагласио је да је обнова Соколског дома омогућила боље услове за рад установа културе, а грађанима дала могућност да на савремен начин користе културне садржаје.

"Овдје је најакустичнија сала у нашем Граду и предали смо је нашем Хору "Србадија" на управљање и коришћење, јер они то заслужују. Осим њих, овај простор користиће и друге институције културе, као што су Градско позориште и СКУД "Семберија". Наставићемо пуним капацитетом и са реализацијом бројних других пројеката", поручио је Мићић.

Радови на обнови ове зграде, која је споменик културе првог реда, трајали су двије године а коштали су 2,1 милион конвертибилних марака, од чега је Град Бијељина обезбиједио 1,5 милиона КМ, а Влада Републике Српске 600.000 КМ.

Соколски дом  је проглашен за објекат највећег степена заштите и зато је било важно да цијели пројекат буде проведен у складу са првобитним архитектонским нацртом, подсјетио је градоначелник Мићић.

"Радови су подразумијевали враћање првобитног изгледа објекту, уз замјену кровне конструкције, струјних и водних инсталација, увођење гријања и вентилације. Поносни смо што смо на овај пројекат јер културно-историјски споменици су национална баштина о којој морамо бринути", нагласио је Мићић, напомињући да ће, иако је ово велика инвестиција, реконструкцијом овог објекта, град добити много на визуелном изгледу. Камен-темељац за Соколски дом положен је 1929. године, а градња је завршена 1931. године.

Зграду је пројектовао чувени српски архитекта Момир Коруновић (1883-1969), аутор бројних знаменитих зграда у Краљевини Југославији.Соколски дом је једна од најзначајнијих и архитектонски највреднијих зграда изграђених између два свјетска рата у Бијељини. Све значајније академије и приредбе између два рата су одржаване у Соколском дому, а сем спортских, у њој су одржане многе манифестације националних друштава, између осталог и прва представа позоришта "Сцена" 1935. године.

Послије рата, ова зграда је постала сједиште спортских организација и друштава. Обновљени Соколски дом биће нова адреса Хора "Србадија", а планирано је да у објекат буду смештени и Српско културно-умјетничко друштво "Семберија" и Градско позориште "Семберија". Хор "Србадија" је уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске обезбиједио инструменте, намјештај, униформе и другу опрему за рад хора.

Диригент прослављене "Србадије", Десанка Тракиловић оцјењује да је Соколски дом идеалан за њих и по површини и по акустичности. "Овај нови простор олакшаће нам рад. Нећемо више морати термине усклађивати са другима. Захваљујем Градској управи Бијељина и Влади Републике Српске за подршку.  Ово је након Банског двора сигурно најакустичнија сала коју имамо",  рекла је Тракиловићева. 

СВЕЧАНО ПРЕДАТИ НА УПОТРЕБУ НОВОУРЕЂЕНИ КАНАЛ ДАШНИЦА И ГРАДСКИ ТРГ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Бијељине Мићо Мићић предали су данас на коришћење уређени канал Дашница.

Додик је истакао да је поносан због овог пројекта, подсјећајуји да је још у вријеме његовог мандата на дужности предсједника Владе од 1998-2001. године израђен овај пројекат који је тада коштао преко 3 милиона конвертибилних марака.

"Велико задовољство је дати грађанима Бијељине овакав канал на употребу. Ово је једно од најуређенијих шеталишта у Српској"- истакао је Додик, додајући да је новоуређени канал добар примјер заједничког успјеха на коме се можемо окупити и наставити у развојном правцу.

"Бијељина је несумњиво по снази други град у Републици Српској са интензивним привредним развојем, гдје се  гради инфраструктура на најбољи могући начин. Ово је добар град за живот, захваљући успјешном вођењу  господина Мићића"- нагласио је Додик и указао на важност сарадње локалне и републичке власти, на основу које се успјешно реализују капитални пројекти.

"С тим циљем, Бијељина као један од најважнијих стратешких центара у Републици Српској добиће инфраструктуру какву заслужује – аутопут, гасификацију… Када томе додамо рјешавање проблема Дринског канала и значајну подршку пољопривредницима у Семберији, онда је јасно на који начин се Влада Српске односи према овом крају – поручио је српски члан Предсједништва БиХ и подсјетио да је у претходним годинама у Семберију уложено преко око 800 милиона КМ.

 Градоначелник Мићо Мићић подсјетио је да су неки својевремено  са невјерицом гледали на идеју  уређења канала Дашница, али да данашњим догађајем све критике падају у воду.

"Овај пројекат има двоструку улогу – не само што лијепо изгледа и што смо добили бициклистичку стазу, шеталиште, дрвореде и мјеста за одмор, него је он и у функцији заштите од поплава, сад сав вишак воде из Дрине иде у мајевички ободни канал који је продужен и проширен" – рекао је Мићић, додајући колико је важна сарадња свих нивоа власти, да би Бијељина могла још брже напредовати.

"Направили смо договор да радимо у истом интересу. Бијељина је град који се најбрже развијао од свих градова у Српској и желимо да он заиста постане град будућности. Политички договор за Бијељину омогућиће нам да наставимо убрзан развојни пут", закључио је Мићић.

Канал Дашница уређен је читавом дужином кроз град (3.100 метара) за шта је Јавна установа "Воде Српске" кредитним задужењем код Европске инвестиционе банке обезбиједила 4.627.000 конвертибилних марака, док је Градска управа израдила пројекат уређења и ријешила имовинско-правна питања.

Осим канала Дашница, Бијељинцима је данас свечано на употребу предат и обновљени Трг краља Петра I Карађорђевића са новом подлогом и урбаним мобилијаром, у вриједности од 300.000 КМ.

Станови за шест ромских породица

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић уручили су данас кључеве станова за шест породица, који су изграђени у оквиру пројекта стамбеног збрињавања Рома, за шта је издвојено укупно 440.000 конвертибилних марака.

Мићић је појаснио да су средства заједнички обезбиједили Министарство за људска права и избјеглице БиХ, "Каритас" и Градска управа.

– Шири пројекат обухвата изградњу 24 стана за припаднике ромске популације, углавном породице са више дјеце и кошта око 1,5 милион КМ. "Каритас" по згради даје 240.000 до 250.000 КМ, Министарство 100.000 КМ и Градска управа 100.000 КМ и све оно што је неопходно из локалне управе – земљиште, инфраструктуру, воду, струју, паркинг мјеста – рекао је Мићић.

Према његовим ријечима, у Бијељини је изграђено и прво социјално предузеће у БиХ

које се бави производњом органске хране, запошљава Роме и гдје је планирано да раде и људи који су овдје добили станове.

– Надам се да ће ови људи бити срећни, јер никад нису имали кров над главом, а од данас га имају, и то не само ових шест породица, него још 18, будући да ће бити изграђене још три овакве зграде – истакао је Мићић.

Лучић је нагласио да је циљ овог пројекта побољшање интеграције Рома у друштво и смањење дискриминације.

– Министарство за људска права и избјеглице БиХ је од 2009. године издвојило 40 милиона КМ за стамбено збрињавање Рома, од чега на подручју града Бијељина око милион КМ –  навео је Лучић.

Маризела Хучић, мајка деветоро дјеце, захвалила је свима који су омогућили да њена дјеца од данас имају дом.

– До сада смо живјели у влаги, плаћали кирију, нисмо имали ни струју, ни воду. Ја не радим нигдје, а муж ради приватно – истакла је Хучићева.

Директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин" Драган Јоковић уручио је захвалнице Мићићу и Лучићу.

До сада је кроз пројекте стамбеног збрињавања Рома у Бијељини из буџета Министарства уложено 970.403 КМ, што за резултат има изграђених 14 стамбених јединица, реконструисану 31 стамбену јединицу, а 250 особа су корисници инфраструктурних пројеката.Оставите одговор