Иванић: Не знамо за вјежбу осиромашеним уранијумом, а против смо

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, у одговору на допис предсједника Српске Милорада Додика у вези с извођењем војне вјежбе НАТО-а на Мањачи 2019. године.

уторак, 20 фебруара, 2018 / 22:33

Навео је да је неприхватљива употреба муниције са осиромашеним уранијумом.

– Предсједништво БиХ није добило службено обавјештење од Министарства одбране БиХ у вези са наведеном војном вјежбом, тако да са жаљењем морам да констатујем да не располажете тачним информацијама по питању наводног присуства мојих сарадника и изасланика састанку наведеном у Вашем допису – додаје се у Иванићевом писму.

Такође, истиче Иванић, Предсједништво БиХ није разматрало, ни усвојило план међународних војних вјежби за 2019. годину, тако да ова вјежба без усвајања плана не може бити одржана.

– Да бисмо избјегли сваку могућу нејасноћу, желим да Вам у доброј намјери прослиједим информације добијене од надлежних из Министарства одбране БиХ, а које се односе на припреме за реализацију М2М догађаја – заједничка вјежба ОС БиХ и Националне гарде Мериленда ("Аир Гроунд Интегратион Еxерцисе 2019"). У Министарству одбране БиХ за сада је на тему одржавања наведене војне вјежбе одржан само један припремни састанак, на коме су од стране представника ОС БиХ изнесене одређене примједбе на приједлог садржаја војне вјежбе, а које се, између осталог, односе и на мјесто одржавања војне вјежбе, употребу муниције, авиона А 10 и других ресурса – наводи Иванић у допису.

Даље се сугерише Додику, ако су му потребне детаљније информације о изнесеним примједбама да то може добити од Министарства одбране БиХ.

– И сам, као и надлежни из Оружаних снага БиХ, сматрам неприхватљивом употребу муниције са осиромашеним уранијумом. Увјерен сам да нити једна институција БиХ то не би подржала. Такође, са наше стране ћемо настојати да се за ову вјежбу добију сагласности цивилних структура на чијој територији буде предвиђено одржавање наведене војне вјежбе – наведено је у Иванићевом допису упућеном предсједнику РС Милораду Додику.

Вјежбале се делије

Министарство одбране и Оружане снаге БиХ, те Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке амбасаде БиХ планирају НАТО вјежбу на Мањачи.

Међутим, прашину је подигла информација коју је објавио портал Дневник.ба, позивајући се на службени документ Министарства одбране БиХ, који тврди да је план да у вјежби учествују и амерички авиони А-10, који ће испаљивати муницију пуњену озлоглашеним осиромашеним уранијумом.

– У ту сврху, становништво је потребно медијски припремити како не би саботирали вјежбу – објавио је поменути портал позивајући се на изворе и документе из Министарства одбране БиХ.

Међутим, замјеник министра одбране БиХ из Републике Српске Борис Јеринић за "ЕуроБлиц" тврди да се ради о лажима и дезинформацијама. Јеринић појашњава да детаљи вјежбе још нису договорени, али да је могуће да ће у њој учествовати и авиони.

– Сигурно неће бити кориштена ни бојева муниција, а камо ли она с осиромашеним уранијумом. То се не ради нигдје у свијету и тако нешто нико од нас не би дозволио. Ријеч је о вјежби која је у плану кроз билатералну сарадњу и одржани су само почетни састанци. Неће бити посљедица по грађане – подвлачи Јеринић.

Још није договорена вјежба

Генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић рекао је да организовање војне вјежбе на Мањачи, још није договорено, и да те активности још трају.

– Не зна се ни ко би био од војника, ни ко би гађао, ни чиме би гађао – изјавио је Вуковић и рекао да никада није присуствово једном таквом састанку.1 КОМЕНТАР

  1. Драгане Вуковићу, ти како командант ратне 16-КмтБр, гараве… шта ти знаш о муницији, осиромашеном уранијуму, састанцима у самом врху НАТО-а.
    Миле, као искусни бомбаш из рата и велики борац против њих, зна како они дишу.