Иванић се састао са савјетником главног политичара из УН

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић примио помоћника генералног секретара УН-а за политичка питања Мирослава Јенчу

четвртак, март 8, 2018 / 12:38

На почетку сурета члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић је пожелио добродошлицу помоћнику Јенчи и исказао задовољство нивоом сарадње са различитим органима УН-а. Истакао је значајну улогу УН-а у прошлости, а која је још присутна и у садашњости, кроз различите пројекте који су донијели значајне бенифите грађанима Босне и Херцеговине. Као посебно успјешан примјер сарадње истакнут је пројекат Дијалог за будућност, који је дао значајан допринос процесу помирења. Члан Предсједништва БиХ др Младен Иванић је позвао УН да кроз своје органе настави позитивну улогу у процесу помирења и одрживог мира и стабилности у Босни и Херцеговини, и у региону.

Босна и Херцеговина је један од најуспјешнијих примјера гдје је међународна помоћ допринiјела стабилизацији и помирењу, и може послужити као модел за рјешавање конфликата широм свијета. У том контексту, поменута је значајна улога грађана Босне и Херцеговине, кроз различите хуманитарне и мировне организације, у успостављању мира у конфликтним подручјима.

Говорећи о активнoстима у вeзи сa прoцeсoм eврoпских интeгрaциja, истакнута је oпрeдиjeљeност дa се нaстaви сa дjeлoвaњeм нa стaбилизaциjи приликa и убрзaвaњу зaпoчeтих рeфoрмских прoцeсa. Уз неопходне реформе, истакнут је фoкус и нa jaчaњe рeгиoнaлнe сaрaдњe, кроз различите прojeкте и иницијативе. Односи са сусједима и сарадња са земљама Западног Балкана доприноси стабилизацији прилика и има позитиван ефекат на европски пут Босне и Херцеговине, закључено је на сусрету.

Разговарано је и о заступљености жена у политичком животу, поштoвању права мањина, те о измјени Изборног закона. Саговорници су истакли неопходност да се предузму све потребне мјере како би се постигло одрживо рјешење и имплементирали изборни резултати.

У име предсједавајућег Предсједништва БиХ др Драгана Човића, састанку је присуствовао савјетник др Дејан Вањек, а у име члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, шеф Кабинета Елвир Чамџић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *