Ирак: Абади нови премијер, САД наоружавају Курде

Ирачки предсједник Фуад Масум прекинуо је осмогодишњу "владавину" Нурија ел Маликија на мјесту премијера. Масум је мандат за формирање нове владе повјерио кандидату шиитске коалиције Хајдеру ал Абадију. Одлазећи премијер Ирака Нури ал-Малики који се борио за трећи мандат осудио је именовање свог наследника на тој дужности као противуставно. "Ми одбацујемо ову повреду Устава", рекао […]

уторак, 12 августа, 2014 / 09:29

Ирачки предсједник Фуад Масум прекинуо је осмогодишњу "владавину" Нурија ел Маликија на мјесту премијера.

Масум је мандат за формирање нове владе повјерио кандидату шиитске коалиције Хајдеру ал Абадију.

Одлазећи премијер Ирака Нури ал-Малики који се борио за трећи мандат осудио је именовање свог наследника на тој дужности као противуставно.

"Ми одбацујемо ову повреду Устава", рекао је Малики о именовању Хајдара ал-Абадија, члана његове странке, за новог шефа владе.

Вашингтон је "стао на страну оних који су прекршили Устав", додао је он у изјави за телевизију.

САД су честитале Абадију, а државни секретар, Џон Кери је рекао: "Надам се да Малики неће правити проблеме".

Абадија је изабрао Национални савез – посланичка група шиита, као свог кандидата за премијера, а предсједник Ирака Фуад Масум му је данас дао мандат за формирање владе.

Како наводе амерички медији, администрација Барака Обаме почела је да наоружава Курде, тренутно једине поуздане снаге у борби против Исламске државе, чије су снаге, упркос ваздушним ударима, успјеле да заузму још један град – Џалавију.

Одбрана Џалавије се, према извјештајима са терена, распала пошто је десет курдских бораца погинуло у самоубилачком нападу.

Истовремено, курдске снаге заузеле су неколико мјеста које су претходно држали исламисти.

Амерички војни званичници саопштили су да је амерички бомбардер уништио неколико возила из конвоја Исламске државе Ирака и Леванта који је ишао у напад на курдске снаге које бране пријестоницу курдског полуаутономног региона Арбил, гдје има америчких војника и цивила, јавља АП.

Курдски лидери већ мјесецима моле Запад за наоружање, што су Американци дуго игнорисали, оправдавајући се опасношћу да би дотурање оружја Курдима пореметило међуетничке односе, посебно између шиита и сунита.Оставите одговор