Индијански животи значе: Оборен споменик конквистадору – оснивачу Боготе

Припадници старосједилачких народа у Колумбији оборили су данас статуу шпанском конквистадору Гонзалу Хименезу де Кесади, који је основао главни град Боготу, док се настављу протести против владе.

субота, 8 маја, 2021 / 12:04

На фотографијама на друштвеним мрежама виде се припадници народа Мисак како стоје на празном пиједесталу у центру Боготе док статуа лежи на земљи са сломљеном руком.

Најмање 26 људи изгубило је живот у сукобима демонстраната и снага безбједности од када су почели протести против владе предсједника Ивана Дукеа 28. априла због пореске реформе.

Старосједилачки народи придружили су се синдикатима, студентима и другим групама које траже промјене владине политике у областима здравства, образовања и неједнакости.

"Историјски гледано Де Кесада је био највећи кољач, мучитељ, пљачкаш и силоватељ наших жена и дјеце", наводи се у сапштењу групе народа Мисак. Ова заједница, која потиче са југа земље стигла је до споменика у свитање. Овај споменик подигнут је 1960. године.

У саопштењу се наводи да су "елитистичке породице потомци Де Кесаде" произвеле највеће проблеме у земљи, укључујући пореску реформу, која је недавно укинута.

Од септембра 2020. године старосједиоци на југозападу Колумбије оборили су најмање три споменика конквистадорима.

Они и даље траже своја права на земљу али су често жртва вишеструког сукоба у Колумбији у којима су супротстављени љевичарски герилци, нарко банде, десничарске паравојне формације и оружане снаге Колумбије.