21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

У Словенији је уставно забранити продавницама рад недељом

Уставни суд Словеније објавио је пресуду према којој забрана рада трговина недјељом и празницима није у супротности са Уставом. Овом судском одлуком одбачена је иницијатива коју је поднијело више трговина. Трговачко одјељење Привредне коморе објавило је да ће пресуду добро проучити.

субота, 8 маја, 2021 / 09:52

Према пресуди објављеној на страници Суда, законска забрана недјељом и празницима не крши уставно право на слободну привредну иницијативу, .

Устав гарантује привредну иницијативу, али то не значи да је извођење привредне активности потпуно слободно – оно се може ограничити ако се тиме обезбјеђује јавна корист или заштита здравља, пренијели су словеначки медији.

Словеначки парламент је у септембру прошле године, великом већином, подржао забрану рада трговина недјељом и празницима, при чему тим данима могу радити трговине мање од 200 метара квадратних, оне у оквиру бензинских пумпи, на граничним прелазима, у лукама, на аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама, те у болницама.

Од забране су изузете и друге приватне продавнице мање од 200 метара квадратних под условом да власници сами послужују купце.