Индија забрањује све криптовалуте, креира сопствено рјешење

Индијска влада планира нови закон који би забранио децентрализоване криптовалуте попут Биткоина и планира да уведе националну криптовалуту коју ће издавати тамошња централна банка, пише Ројтерс.

петак, 5 фебруара, 2021 / 14:27

Закон ће "створити оквир за олакшавање стварања званичне дигиталне валуте коју ће издавати Резервна банка Индије (РБИ)”, саопштила је индијска влада.

Поред тога, "приједлог закона такође забрањује све приватне криптовалуте у Индији, међутим, дозвољава одређене изузетке за промоцију основне технологије криптовалуте и њене употребе”.

Средином 2019. индијска влада препоручила је забрану свих приватних криптовалута, са затворском казном до десет година и високим казнама за све који тргују дигиталним валутама.

У истом периоду, владина комисија предложила је забрану свих криптовалута и десет година затвора за преступнике. РБИ је тада забранила криптовалуте, али је Врховни суд Индије укинуо ту одлуку у марту 2020. године.

Нови закон ће вјероватно бити усвојен, пошто странка деснице премијера Нарендре Модија, који подржава овај закон, има већину у оба дома индијског парламента.

У Русији је државним званичницима од прошле недеље забрањено посједовање криптовалута. Забрана се односи и на чланове одбора државних предузећа, као и на њихове породице, укључујући дјецу.Оставите одговор