И Википедија кренула у истрагу дезинформација

Сајт Википедиа представио је "универзални кодекс понашања” чији је циљ сузбијање дезинформација, злоупотребе и манипулације на познатој интернет енциклопедији.

петак, 5 фебруара, 2021 / 14:21

Нови кодекс понашања пренела је фондација Викимедија, која управља Википедијом, а у тексту се проширује постојећа политика у борби против "негативног понашања”.

Примјеном Кодекса понашања спријечаваће се покушаји искривљавања и манипулације садржајем на Википедији, највећој онлајн енциклопедији којом углавном управљају добровољци.

"Наш нови универзални кодекс понашања направљен је за ново доба интернета јер желимо да наше заједнице сарадника буду позитивно, сигурно и здраво окружење за све”, рекла је представница фондације Викимедија Кетрин Махер.

Према њеним ријечима, нови кодекс понашања биће обавезујући документ за све који учествују у раду Википедије.

Текст кодекса је написан уз помоћ 1.500 добровољних радника Википедије са пет континената и на 30 језика. Укључује јасне дефиниције о узнемиравању и неприхватљивом понашању.

Циљ је спријечавање било какве злоупотребе моћи и утицаја са намјером застрашивања, као и намјерно писање лажних или нетачних садржаја.

Усвајање кодекса долази усред све већег притиска на интернет платформе да контролишу кампање манипулације и дезинформација, које се могу користити у политичке циљеве или за промоцију стварања подјела или насиља.