Имигранти зарађују до 20 одсто мање

Особе мигрантског поријекла у Аустрији нису суочене само са борбом против непризнавања квалификација, већ и против лошије плате, када нађу посао. Радници са простора бивше Југославије за исти посао зарађују за око 10 одсто мање него Аустријанци, а радници турског порекла чак око 20 одсто мање, истиче Рајнхард Рамл са "ИФЕС" института. Истраживање је показало […]

понедељак, април 30, 2012 / 18:20

Особе мигрантског поријекла у Аустрији нису суочене само са борбом против непризнавања квалификација, већ и против лошије плате, када нађу посао.

Радници са простора бивше Југославије за исти посао зарађују за око 10 одсто мање него Аустријанци, а радници турског порекла чак око 20 одсто мање, истиче Рајнхард Рамл са "ИФЕС" института.

Истраживање је показало да ова група становништва иначе обавља претежно послове са лошијим примањима.

Тако 68 одсто миграната из Турске су обични радници.

Код лица са простора бивше Југославије 51 одсто су обични радници, а поређења ради 26 одсто Аустријанаца.

Тренутно је једна трећина радника у Аустрији пореклом из Турске или са простора бивше Југославије, процјењује Рамл.

Лошија примања становништва турског поријекла објашњава се прије свега малом спремношћу жена да ради.

Различита ситуација на основу поријекла одражава се и на стопу незапослености. Наиме, 3,3 одсто незапослености присутно је код Аустријанаца, а 8,1 одсто међу особама мигрантског поријекла.

Током кризе стопа незапослености је код миграната турског поријекла порасла на 17,7 одсто, указао је Рамл. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *