Оланд: Не може Њемачка кројити капу цијелој Европи

– Не може Њемачка да одлучује у име цијеле Европе! – порука је Франсоа Оланда, који ће, уколико се не догоди неочекивани преокрет у другом кругу избора следеће недеље, побиједити Николу Саркозија и постати предсједник Француске. – Ако будем изабран за предсједника, доћи ће до промјене у европској грађевини! Ми нисмо било која земља: ми […]

понедељак, април 30, 2012 / 18:00

– Не може Њемачка да одлучује у име цијеле Европе! – порука је Франсоа Оланда, који ће, уколико се не догоди неочекивани преокрет у другом кругу избора следеће недеље, побиједити Николу Саркозија и постати предсједник Француске.

– Ако будем изабран за предсједника, доћи ће до промјене у европској грађевини! Ми нисмо било која земља: ми можемо да промијенимо ситуацију – рекао је Оланд у предизборној кампањи.

Подршка европских савезника му пристиже са свих страна – наводно, чак ни Аустрија више не подржава њемачки програм строгих мјера штедње. А британски "Телеграф" у коментару констатује да је, после прошлонедељног противнапада под вођством Француске и најаве побуна у свим институцијама ЕУ, окончан овај период кризе у Еврозони.

"Њемачка је двије године успевала да наметне свој пут рјешавања проблема у Европи, односећи се према другим државама на исти начин као Бизмарк према Баварској – сувереној само по називу", пише "Телеграф".

Франсоа Оланд намјерава да упути позив чланицама ЕУ да преиспитају европски Пакт за казнене мјере већ првог дана у Јелисејској палати, због чега га је њемачка канцеларка одмах прекорила.

– Нема разматрања споразума! – изјавила је Ангела Меркел.

Ипак, Меркелова неће моћи да прогура Пакт ни у Бундестагу ако не добије подршку социјалдемократа, Оландових симпатизера.

"Госпођа Меркел ће поново морати да савлада вјештину постизања компромиса. У немогућности да диктира услове, можда ће још неко вријеме покушавати да пребаци катастрофалне последице на друге чланице европске монетарне уније. Не треба занемарити чињеницу да њемачки порески обвезници још никога нису извукли из кризе", наводи се у коментару "Телеграфа". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *