Игор Дамјановић: Доста геноцида над здравим разумом

По дефиницији установљеној након Другог свјетског рата геноцид (грч. генос, γένος, род, народ, и лат. caedere, убити), прeдставља:"Међународни злочин намјерног потпуног, или делимичног, уништавања националних, етничких, расних и религијских група. Представља најтежу врсту злочина против човјечности."

четвртак, 1 априла, 2021 / 19:16

По попису из 1991. у БиХ Муслимана (касније, средином 90-их, овај назив је промијењен у Бошњаци) било је 43,6%. По важећем попису из 2013. у БиХ живи 50,1% Бошњака. Са друге стране по попису из 1991. у Хрватској је живјело 12,1% Срба, по важећем попису из 2011 Срба је 4,3%, а процјене су да је њихов удио данас још мањи.

О геноциду над Србима, којих је 2/3 обрисано из Хрватске данас нажалост ни у Србији не говори нико. Ако је геноцид "потпуно, или дјелимично уништење једне националне, етничке, расне и вјерске групе", то што се проценат Муслимана у БиХ повећао за петину, најбоља је илустрација апсурдности тезе о геноциду у Сребреници, односно Муслиманима (Бошњацима).

Стога, не треба да нас чуди што домаћи кловнови америчке амбасаде покушавају чак и да забране полемику на ову тему:- "У Сребреници се догодио геноцид. Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије. Ко ово не разумије, није му мјесто на државним функцијама", рекао је Дритан Абазовић.

– "Жртве геноцида у Сребреници су изнова жртвоване у црногорској скупштини и питање је да ли ће на томе остати… Неспорно је и то да је једини министров одговор морао бити потврда да је у Сребреници почињен геноцид," пише Божена Јелушић у колумни у Вијестима.

Јелушићки и Абазовићу позавидјели би на оваквом тоталитарном ставу следбеници најтврђи следбеници режима у Сјеверној Кореји, односно да су живи они који су били одушевљени нацизмом, фашизмом и бољшевизмом средином прошлог вијека.

Тоталитарни приступ који искључује чак и полемику на тему Сребренице представља геноцид над здравим разумом. Смије ли ико од ситних душа и кловнова америчке амбасаде да погледа мапу демографиje Палестине у последњих 70 година? Смије ли ико од лицемјера из Бошњачке странке да осуди очигледан геноцид државе Израел над својом браћом по поријеклу у Палестини?

Наравно да не смију, јер се за осуду стварног геноцида над Србима у Хрватској и Палестнцима не дијеле грантови и не тапше по рамену у америчкој амбасади…4 КОМЕНТАРА

  1. Као одговор на коментар подгузним мухама тип овог првог коментатора коју ужива у прдним звуковима, сљедеће: у Сребреници није било геноцида и Косово и Метохија су Србија! Цркните усташе од муке јер Срби имају своју државу на просторима БиХ!