Градоначелници против скуштинске већине: Сличности и разлике (БЛ – БН)

Најозбиљнија разлика у друштвенополитичком животу два њена највећа града, Бање Луке и Бијељине, суштински, била је у томе да се на посљедњи дан мјесеца марта 2021. године у првом родило 12 беба, а у другом ниједна.

четвртак, април 1, 2021 / 14:41

И то је оно што је забрињавајуће. За Бијељину, али и Бању Луку. За Српску уопште, која је прошле године имала рекордан морталитет. То су питања о којима треба расправљати прије теме овог чланка. Но, има и позитивних вијести.

Позитивна тековина кохабитацијског изборног резултата по којем опозиција на нивоу републике и државне заједнице има градоначелничко мјесто и контролу извршне, док владајући имају скупштинску већину у градским скуштинама, јесте да се пажња јавности у политичком смислу усмјерила на локални ниво.

Одборници су до посљедњих локалних избора, ипак били наглашено доживљавани као политичари нижег ранга. Више него што је то природно.

Повећана пажња медија и цјелокупне јавности везано за градске скупштине, повећала је број оних који су обавијештени о висини градских буџета, те да се политика и доношење одлука које поправљају животни стандард, може водити и у локалним установама.

Заправо, да је то прва и најважнија адреса у том смислу.

Онај који је без гријеха, нека први баци двије године мандата

Негативна тековина се огледа у томе, да је владајућа већина у оба града смислила како ће на њихов будући повољан изборни резултат на општим изборима 2022. године, зависити од тога колико загорчавају живот градоначелницима. Уколико им ускрате буџет у неким кључним областима, правдајући то трајном епидемијом КОВИД-19, рачунају они, грађани ће њихов рад доживјети као неспособност. И то није нити нов, нити оригинално српски поступак ратовања у кохабитацијским односима.

При том ће закидање на инфраструктурним радовима, они условити преусмјеравањем буџета у помоћ угроженим категоријама, како би избјегли гњев плебса који је барем у личности досадашњих градоначелника био незадовољан понашањем владајућих. У свему томе, на челу са СНСД, неко упорно самозалагује ову странку концептом по којем су били доста лошији у пропаганди на друштвеним мрежама. Јесу, али ту није довољна промјена у смислу улагања великих новаца у спонзорисање објава и ботовање, већ је потребна промјена политике саме.

Све је то заправо мотивисано окупаторским проклетством. У Српској и Ефбиху имамо изборе који су везани на начин да их одржавамо сваке двије године. На тај начин нејака демократска заједница се непрестано игра изборне кампање. Не остављајући извршним и законодавним властима ни годину дана амнезичности гласача да би урадили неки конкретан посао. Сваки озбиљан и одговоран захват у промјени накарадног система и навика, опет, наићи ће на непопуларност бар код једног дијела бирачког тијела.

Уз све то, не може долазити до ванредних избора чак ни када су општи избори у питању, а и ако дође (као у случају смрти предсједника РС Милана Јелића) мандат новоизабраног је ограничен до датума кад се опет бира власт и у Ефбиху. У смислу помијерања избора, више је урадила епидемија, него све власти до сада. Ником се зарад општег добра не одриче двије године у власти, била она извојевана општим или локалним изборима.

Помијерањем датума посљедњих избора, дат је одличан шлагворт свим политичким учесницима, у смислу да је право показивање патриотизма и одговорности на страни оних који ће бити спремни скратити свој мандат за половину, како би нам у будућности свима било дугорочно, вишедеценијски боље.

Бијељина има буџет, након што је постављен вијенац на споменик борцима ВРС…

Стотињак метара од Центра за културу у Бијељини, пауза је искориштена да се поставе вијенци на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске, а онда је скупштински састав комплетиран и сједница се наставила.

Мирослав Миловановић је инсистирао на томе да понавља како је градоначелник Љубиша Петровић "одборнике представио медијима као хијене", односно да су њихове амандманске измјене у оквиру шест процената. Поновио је хијене више пута него неке узречице.

Арсеновић је рекао да је интерес свих да буџет буде усвојен, а Анка Тодоровић је изашла на криви навод, што јој је предсједник скупштине омогућио "због година политичког стажа", без обзира што је већ превише дискутовала по његовом мишљењу. Генерално је више него наглашена била жеља да се што прије пређе на гласање.

На крају, Љубиша Петровић је имао мало емотивнији говор, обраћајући се прво секретару са савјетом да га владајућа већина не притишће у правцу незаконитости, а онда одборницима ријечима "Људи немојте то чинити". Након тога су он и одборници који га подржавају напустили парламент, јер, како су рекли, не желе да дају легитимитет том циркусу.

Машина владајућих је кренула да усваја амандмане са 19 гласова за, одмах по напуштању скупштине, док је Петровић обећао да ће издерати још ђонова

У Крајини без буџета: Омјер Бањолучког ћевапа – 12:17:1

Ипак је било одређених разлика током 31.03.2021. у два града на слово Б, па тако у Бањој Луци буџет није усвојен и то у омјеру 12 – ЗА, 1 – ПРОТИВ И УЗДРЖАНИ – 17.

У Скупштини града Бања Лука је било много жучније и емотивније него у Бијељини, јер је градоначелник у оваквим ситуацијама на свом терену и ради оно што најбоље зна, а то је да прави представу.

Истини за вољу, противљење пребацивању средстава на одређена удружења која окупљају тренутно угрожене категорије становништва више је него оправдана и Драшко Станивуковић је у том смислу далеко више на страни системског дјеловања, у оквиру надлежности и закона.

Потрудио се да то све објасни и графиконима који су показивали колико мање новца се улаже у одржавање путева, јавну расвјету и слично, у односу на владавину његовог претходника Игора Радојичића.

Наравно, ником није пало на памет да предложи штедљивији буџет у старту, те да нагласи да је мањи од прошлог, што ће моћи бити остварено тако јер ће нови градоначелник спречавати проневјеру народног новца и озбиљније надзирати његов утрошак.

Играчка Градског Сина Драшка

Зато се већ изашло са сликама шефова одборничких клубова и предсједника скупштине, уз прекрижене ставке комунално-инфраструктурно-социјалних издатака, што су они доживјели као хајку и нападе на личност.

Такође, ишло се и на "дешавање народа" те се у оба дана пред скупштином окупио извјестан број активиста склоних владајућима са одговарајућим транспарентима против скупштинске већине која се карактерисала као банда.

-Бања Лука од сутра не функционише, нема буџета и о томе ћемо обавијестити запослене у администрацији и јавним установама јер не знамо да ли ће имати плате за април. Обавијестићемо и фирме које одржавају град и све оне које послују са Градом – казао је градоначелник Драшко Станивуковић, након што је скупштинска већина одбила буџет.

Затим је преко своје службе јавности поручио мало мирније, већ у складу са раније цитираном поетиком за понијети Ђорђа Балашевића:

Током завршне ријечи прије гласања о буџету, градоначелник Драшко Станивуковић казао је да се показало да је буџет изузетно захтјевна тачка за дискусију, те да је ово било веома необично и ново искуство, али да сматра да снажне морнаре ствара немирно море.

-Ово је немирно море, али хтјели не хтјели овим морем ми пловимо заједно, због чега сматрам да је од велике важности да усвојимо овај стратешки документ – истакао је градоначелник.

Играње и пјевање до наредних избора, а онда шта?

Неодрживо накарадан систем који се покушава насилно одржати политичким радом тзв. Уставног суда БиХ, тзв. Суда и тужилаштва БиХ, те притиском окупационе канцеларије познате као ОХР, никако не отрјежњује политичке прваке у Српској. На локалу они осјећају да имају још одрјешеније руке да бахате губитком времена у међусобним обрачунима пред камерама, него што носи одговорност националне политике на нивоу републике и државне заједнице.

Пуна неодговорност за заједницу која не може да чека њихово надгорњавање, види се у немогућности да проблеме ријеше на начин на који то углавном и раде – изван институција система. Кафански преговори и договори, требали би условити договарање које би штедило вријеме у установама државе и градова.

На то је управо позивао Љубиша Петровић, па му је владајућа већина ипак изабрала буџет против којег је категорично против. У Бањој Луци су Станивуковићу одбили буџет, што је јасан знак најпарадоксалнијег – да намјеравају да се договарају.

Ово играње и пјевање у бескрајној предизборној кампањи, најпогубније је лице демократије и за њега су одговорни управо предводници политичких партија, неспособни да изграде било какав кодекс. Нажалост, овакви трендови кокошарења и клевећућег једностраног извјештавања преко више него претјерано обојених медија, нешто је што смо видјели и приликом посљедњих избора у централи свјетског полицајца у Вашингтону.

Све то може довести до носталгије за чврстом руком и мало тоталитарнијим уређењима, што би би тек био пораз читаве посљератне политике коју води тзв. "међународна заједница", односно земље НАТО.Оставите одговор