Идејни пројекат за ХЕ ,,Рисан“ до краја године

ПОДГОРИЦА – Израда идејног пројекта Хидроелектране „Рисан“ биће завршена до краја године, када ће бити познато и да ли је њена изградња финансијски исплативо рјешење, изјавио је директор развоја и инжењеринга Електропривреде Црне Горе Срђан Вујадиновић. Он је рекао да Црна Гора око изградње ХЕ "Рисан" жели да се договори са Републиком Српском, са којом […]

недеља, септембар 12, 2010 / 13:08

ПОДГОРИЦА – Израда идејног пројекта Хидроелектране „Рисан“ биће завршена до краја године, када ће бити познато и да ли је њена изградња финансијски исплативо рјешење, изјавио је директор развоја и инжењеринга Електропривреде Црне Горе Срђан Вујадиновић.

Он је рекао да Црна Гора око изградње ХЕ "Рисан" жели да се договори са Републиком Српском, са којом би ово требало да буде заједнички пројекат.

"У току је израда студије о могућности изградње те хидроелектране, која би годишње, према првим анализама, могла да производи од 700 до хиљаду гигавата", рекао је Вујадиновић за подгоричку "Побједу", подсјетивши да ХЕ "Перућица" производи од 930 до 950 гигават часова.

Он је додао да би ХЕ сигурно била изграђена у зони Рисна, али да локација још није одређена, те да ће се, уколико се у овај пројекат крене, водити рачуна о еколошким и свим осталим утицајима.

Уколико буде позитиван одговор струке о томе да ли је градња ХЕ финансијски исплативо рјешење, каже Вујадиновић, онда је на потезу политика.

"Нема сумње да се национално богатсво односно, црногорски хидропотенцијал не може поклањати или уступати неким другим државама", рекао је Вујадиновић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *