И ове године питање – Ко је убио Ћурувију?

БЕОГРАД – Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије позвали су колеге и своје чланове да се данас окупе на мјесту гдје је прије 12 година убијен новинар Славко Ћурувија и да изразе протест јер, упркос обећањима, тај злочин још није расвијетљен. У Светогорској улици 35, на мјесту гдје је убијен Ћурувија, у подне […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 12:29

БЕОГРАД – Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије позвали су колеге и своје чланове да се данас окупе на мјесту гдје је прије 12 година убијен новинар Славко Ћурувија и да изразе протест јер, упркос обећањима, тај злочин још није расвијетљен.

У Светогорској улици 35, на мјесту гдје је убијен Ћурувија, у подне ће новинари упалити свијеће, положити цвијеће и показати да неће престати да траже од надлежних да изврше своју обавезу – пронађу и казне налогодавце и убице Славка Ћурувије.

Републички јавни тужилац Србије Загорка Доловац рекла је да убиство Ћурувије неће остати неријешено и да ће тужилаштво радити на томе да сви починиоци буду процесуирани.

Она је додала да је, у оквиру преткривичног поступка, саслушан и ухапшени члан "земунског клана" Милош Симовић.

"Постоји помак у преткривичном поступку. Обезбеђен је велики број доказа, саслушано је више од 100 сведока, међу којима су били и некадашњи припадници Девете управе Ресора Државне безбедности, као и тадашњи високи функционери МУП-а", рекла је Доловац за "Политику".

Власник и новинар листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славко Ћурувија убијен је на Васкрс 1999. године када је са супругом Бранком Прпом улазио у своју зграду у Светогорској улици у центру Београда. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

Породица, пријатељи и колеге Ћурувије вјерују да убиство има политичку позадину, због оштрих ријечи и критичких ставова о режиму Слободана Милошевића.