Београд: Одгода суђења Жупљаниновим "помагачима"

БЕОГРАД – Суђење оптуженима за помагање у скривању хашког оптуженика Стојана Жупљанина, које је јутрос требало да почне пред Одјељењем за ратне злочине Окружног суда у Београду, данас је одгођено за сутра у 9.30 часова. Предсједавајући судског вијећа Драган Мирковић донио је одлуку о одгађању због лошег здравственог стања једног од оптужених Слободана Копривице /64/, […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 12:20

БЕОГРАД – Суђење оптуженима за помагање у скривању хашког оптуженика Стојана Жупљанина, које је јутрос требало да почне пред Одјељењем за ратне злочине Окружног суда у Београду, данас је одгођено за сутра у 9.30 часова.

Предсједавајући судског вијећа Драган Мирковић донио је одлуку о одгађању због лошег здравственог стања једног од оптужених Слободана Копривице /64/, који данас није био у могућности да прати суђење због повишеног крвног притиска.

Данашње суђење, чији је почетак био заказан за 9.30 часова, каснило је у почетку око један час због љекарског прегледа који је судија одредио да се уради након што је то затражио бранилац Копривице, који је истакао да његов клијент има врло висок очни притисак.

Након што је екипа хитне помоћи регистровала Копривици врло повишени крвни притисак – 220/95 љекар је наложио мировање и поштеду, те наставак терапије.

Предсједавајући судског вијећа одбио је приједлог Копривичиног адвоката за дужи рок одгађања.

За скривање Жупљанина оптужница терети и суботичког професора Ковиљка Ловру /56/, који је некадашњи предсједник Извршног вијећа Војводине, Млађена Марјановића /57/, Винка Марјановића /55/, Милорада Копривицу /57/ и Николу Тепића /59/.

Они се бране са слободе а терети их се да су од маја 2002. до јуна 2008. године на подручју Новог Сада, Бачког Петровца, Суботице, Панчева и Београда крили Жупљанина, пружали му уточиште у својим кућама, становима и викендицама или му на други начин помагали да га државни и други органи не открију и не ухапсе.

Оптуженица ова лица терети да су лично подржавала Жупљанина, пружала му финансијску помоћ, помагала му при набављању лажних исправа о идентитету и обавјештавала га о мјерама које су предузели органи гоњења ради његовог скривања.

Према наводима оптужнице, они су Жупљанину дотурали одјећу и друге потребне предмете, организовали тајне сусрете, прославе и вечере са старим пријатељима, и омогућавали му усмену и писану комуникацију.

Оптужницом је дефинисано кретање и скривање Жупљанина на територији Војводине, а у току је преткривични поступак против 22 лица која су му помагала у скривању на територији централне Србије.

Стојан Жупљанин се у Србији скривао помоћу докумената на име Бранислава Вукадина, која је добио од Центра безбједности Пале.

Жупљанин је ухапшен у стану једног од оптужених Николе Тепића у Панчеву 11. јуна 2008. године, а убрзо потом је изручен Хашком трибуналу.

Некадашњем начелнику полиције бањалучке регије Стојану Жупљанину и првом министру унутрашњих послова Републике Српске /РС/ Мићи Станишићу суди се у Хагу на основу оптужнице Хашког тужилаштва, које их терети за прогон несрпског становништва у 20 општина БиХ од априла до децембра 1992. године.