И Јапанци би хтјели атомску бомбу

Са приближавањем 64. годишњице окончања Другог свјетског рата у Јапану, националистички политичари све чешће позивају да се одустане од мирног Устава. А бивши шеф Јапанских војно-ваздухопловних снага чак захтијева да се Јапан снабдије нуклеарним оружјем. Пропаганда ултраконзервативаца наилази на оштру реакцију у Кини и другим земљама које су биле подвргнуте јапанској агресији. Генерал Тосио Тамогами, […]

среда, август 26, 2009 / 15:17

Са приближавањем 64. годишњице окончања Другог свјетског рата у Јапану, националистички политичари све чешће позивају да се одустане од мирног Устава. А бивши шеф Јапанских војно-ваздухопловних снага чак захтијева да се Јапан снабдије нуклеарним оружјем. Пропаганда ултраконзервативаца наилази на оштру реакцију у Кини и другим земљама које су биле подвргнуте јапанској агресији.

Генерал Тосио Тамогами, смијењени шеф Јапанских војно-ваздухопловних снага, написао је књигу која је распродата у рекордном тиражу, у којој је он образложио потребу да Јапан створи атомско оружје. Он тај захтјев понавља и на митинзима. Логика генераловог расуђивања је оваква: пошто је Јапан два пута био објекат атомског бомбардовања, он и сам треба да се снабдије нуклераним оружјем како на нас не би бацили и трећу бомбу.

Експерти у сусједним земљама нису склони да Тамогамија сматрају усијаном главом чије мишљење у земљи нико не узима озбиљно. Јапан има плутонијум, технологије и научно-технички кадар, тако да би могао сасвим брзо да створи бомбу ако одлучи да одустане од курса ненуклеарне политике, који је фиксиран у Уставу. „Ко зна колико се још таквих људи као што је Тамогами крије у јапанској влади?", пита Ван Тао, коментатор кинеске агенције Синхуа.

Тамогами је постао херојска фигура у очима чланова десних политичких групација прошле године након што је написао чланак у коме је доказивао да Јапан није био агресор у Другом свјетском рату. Влада је због тога послала генерала у пензију, али њега то није обесхрабрило. Он је своју филозофију изложио у књизи чијих је првих сто хиљада примерака плануло. У том свом првом дјелу (друго је посвећено бомби) он доказује да је велики рат у Источној Азији вођен ради ослобођења Азијата од доминације бијеле расе. А зачетници крваве кланице, по мишљењу бившег авијатичара, били су комунистички шпијуни јеврејске националности.

Генерал тврди да је нота коју су САД уручиле Јапану уочи напада на Перл Харбур 1941. написана под утицајем Харија Декстера Вајта, шпијуна Коминтерне, и Хенрија Моргентауа, још једног Јевреја који је био на важној функцији у америчкој влади. Та нота коју истраживачи називају нотом државног секретара САД Кордела Хола, по верзији бившег шефа ВВС и других јапанских политичара који покушавају да ревидирају историју рата, представљала је ултиматум. И Токио, тобоже, није имао другачијег избора него да започне рат.

У стварности пак нема потврде да су Моргентау и Вајт сачинили ноту. Она је разматрана у америчком врху, а коначан текст утврдио је лично Хол. У ноти коју је Хол уручио јапанском амбасадору 26. новембра 1941. САД су захтјевале да Јапан повуче сву војску из Кине и француске Индокине. Јапански премијер је такве захтјеве оквалификовао као ултиматум, али до тог тренутка то и није било од значаја. Јапанска авијација већ је кренула да изручи бомбе на америчку базу Перл Харбур.

Говор који је генерал одржао 6. августа ове године на годишњицу нуклеарног бомбардовања Хирошиме слушаоци су поздравили овацијама. Јапански коментатори истичу да су милитаристичке изјаве Тамогамија наишле на веома повољан одјек у редовима конзервативне групације Нипон Кајги, која досљедно води кампању за одустајање од мирних параграфа Устава. У ту групу улазио је и бивши премијер Јасуо Фукуда, а са њом је, по подацијма лондонског Сандеј Тајмса, повезан и актуелни премијер.

Међутим, идеје које пропагирају пензионисани генерал и његове присталице не наилазе на подршку већине Јапанаца. Познати историчар Икухико Хата окарактерисао је тезе Тамогамија као покушај да се удахне нови живот овјешталим теоријама завјере. А лист Јапан Тајмс предлог да се створи јапанска атомска бомба назива срамном са аспекта морала и политике. „Ако Јапан", подвлачи лист, „крене тим путем, он ће не само подстаћи нуклеарну трку у Североисточној Азији него и претворити нашу земљу у државу – парију."Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *