Укор Хрватској због уџбеника биологије

ЗАГРЕБ – Хрватска је из Савјета Европе добила укор, јер су у уџбенику биологије за трећи разред средње школе наведене хомофобичне изјаве против хомосексуалаца. Укор је стигао од Европског одбора за социјална права за уџбенике биологије за трећи разред гимназије, аутора Ивана Регуле и Миливоја Сљепчевића, које је одобрило хрватско Министарство науке и образовања, преносе […]

четвртак, август 27, 2009 / 10:13

ЗАГРЕБ – Хрватска је из Савјета Европе добила укор, јер су у уџбенику биологије за трећи разред средње школе наведене хомофобичне изјаве против хомосексуалаца.

Укор је стигао од Европског одбора за социјална права за уџбенике биологије за трећи разред гимназије, аутора Ивана Регуле и Миливоја Сљепчевића, које је одобрило хрватско Министарство науке и образовања, преносе хрватски медији.

У уџбенику се, између осталог, наводи да су многе особе склоне сексуалним односима са истим полом /хомосексуалци – мушкарци и лезбијке – жене/, те да се сматра да су за то најодговорнији родитељи, који својим неправилностима у породичним односима, ометају правилан развој сексуалности деце.

Наводи се и да су хомосексуални односи главни кривац за веће ширење заразних полних болести, на примјер сиде, те да се болест шири међу промискуитетним групама људи, који често мијењају сексуалне партнере.

"У ту групу спадају хомосексуалци због сексуалних контаката са бројним партнерима, зависници од дрога због дијељења заражених игала и проститутке", наводи се у уџбенику.

Позивајући се на те наводе из уџбеника, Европски одбор за социјална права констатује да су "одређени дијелови образовног материјала, који се користи у редовној настави, пристрасни, дискриминаторски и понижавајући".

"Ове изјаве стигматизују хомосексуалце, а засноване су на негативним и понижавајућим стереотипима о сексуалном понашању свих хомосексуалаца. Такве изјаве служе само да би се напало људско достојанство и нема им мјеста у сексуалном и репродуктивном здравственом образовању", наводи Одбор.

Из Одбора истичу да хрватске власти, званично одобравајући уџбенике који садрже такве антихомосексуалне наводе, нису испуниле обавезу да обезбиједе ефектну едукацију, која не подстиче на социјалну искљученост и не вређа људско достојанство.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *