РС: Вода неисправна у трећини сеоских и приградских водовода

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској од укупно 96 контролисаних сеоских и приградских водовода, санитарни инспектори утврдили су да је вода за пиће неисправна у 32, а углавном се радило о копаним бунарима. Главни здравствено-санитарни инспектор РС Десимир Миљић, рекао је да је контрола рађена у првих шест мјесеци ове године и навео да је […]

среда, август 26, 2009 / 10:08

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској од укупно 96 контролисаних сеоских и приградских водовода, санитарни инспектори утврдили су да је вода за пиће неисправна у 32, а углавном се радило о копаним бунарима.

Главни здравствено-санитарни инспектор РС Десимир Миљић, рекао је да је контрола рађена у првих шест мјесеци ове године и навео да је основни проблем у власништву, односно управљању водом.

"Водоводи су грађени без потребне документације и стављени у употребу без одређивања лица које управља тим системом. На такве водоводе корисници врше самовољно прикључивање, без обзира на капацитет, што узрокује несташицу воде, нарочито у сушном периоду", истакао је Миљић.

Он је навео да у таквим случајевима инспекцијски органи немају коме наложити потребне мјере.

Миљић је додао да је општинама Дервента и Милићи наложена дезинфекција локалних водовода и ограђивање зоне непосредне заштите.

"Инспектори су извршили 130 контрола градских водовода, од чега је у 13 утврђена неисправност и гдје водоводи имају проблем плаћања анализа воде због лоше наплативости испоручене воде", навео је Миљић.Оставите одговор