И БХ жељезнице ускачу у балкански вагон

САРАЈЕВО – Жељезнице Републике Српске и Федерације БиХ прикључиће се пројекту „Жељезничке алијансе“ и заједничког предузећа „Карго 10“, за које су жељезнице Словеније, Хрватске и Србије недавно потписале протокол о оснивању. "Независне новине" пишу да је у Загребу за данас заказан састанак о овој теми, на који су позвани представници жељезница Хрватске, Србије, Словеније, РС […]

уторак, септембар 14, 2010 / 09:27

САРАЈЕВО – Жељезнице Републике Српске и Федерације БиХ прикључиће се пројекту „Жељезничке алијансе“ и заједничког предузећа „Карго 10“, за које су жељезнице Словеније, Хрватске и Србије недавно потписале протокол о оснивању.

"Независне новине" пишу да је у Загребу за данас заказан састанак о овој теми, на који су позвани представници жељезница Хрватске, Србије, Словеније, РС и ФБиХ, а као посматрачи представници жељезница из Црне Горе и Македоније.

Лист сазнаје да ће на дневном реду бити наставак интензивирања активности на сарадњи Алијансе жељезница Словеније, Хрватске, Србије, ФБиХ и РС са могућношћу прикључивања Црне Горе и Македоније, а друга тачка је припрема за регистрацију предузећа "Карго 10".

Очекује се да ће први воз из овог заједничког предузећа кренути 1. октобра из Љубљане, гдје је договорено да буде и сједиште заједничке компаније, а у почетку ће се радити само на транспорту робе. Касније постоји и могућност путничког саобраћаја међу земљама бивше Југославије.

У "Жељезницама РС" су потврдили да ће се одазвати састанку, док у "Жељезницама ФБиХ" кажу да неће јер нису добили позив. Извршни директор операција "Жељезница РС" Душан Спремо каже да им је то спас на неки начин, јер су се жељезнице у региону "затвориле у своја дворишта и на тај начин губиле послове, јер су постале троме".

Спремо појашњава да ће улога жељезница ФБиХ и РС бити пуњење робом паневропског коридора 10, који пролази кроз Србију, Словенију и Хрватску те да ће се на тај начин искористити систем "Жељезничке алијансе" за добијање превоза и преузимање терета.

Извршни директор за послове жељезничког оператера Жељезница ФБиХ Нијаз Пузић каже да нису позвани на данашњи састанак у Загребу, али да су, свакако, заинтересовани за заједничку сарадњу јер само на тај начин могу обезбиједити нова тржишта и конкурентије наступити на њима.

"Независне" сазнају да ће 28. септембра у Словенији и на министарском нивоу бити одржан састанак земаља које учествују у овом пројекту, јер сарадњу у међудржавним пројектима треба да верификују и државни парламенти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *