Пола милиона људи на Куби остаје без посла

ХАВАНА – Куба је најавила да ће до средине 2011. године отпустити најмање пола милиона запослених у државним предузећима, али и смањити ограничења за приватно предузетништво. То је најзначајнији корак који је предсједник Раул Кастро предузео у реформи запошљавања, оцјењује агенција АП. Кастро је прољетос рекао у говору да је чак милион кубанских радника – […]

уторак, септембар 14, 2010 / 09:33

ХАВАНА – Куба је најавила да ће до средине 2011. године отпустити најмање пола милиона запослених у државним предузећима, али и смањити ограничења за приватно предузетништво.

То је најзначајнији корак који је предсједник Раул Кастро предузео у реформи запошљавања, оцјењује агенција АП.

Кастро је прољетос рекао у говору да је чак милион кубанских радника – петина укупног броја, можда вишак.

Влада Кубе до сада није износила конкретне планова за смањење броја запослених у државним предузећима и службама.

Према Конфедерацији кубанских радника, једином синдикату у тој земљи, план за смањење броја запослених одмах ће почети да се спроводи и трајаће до половине следеће године.

Како би се ублажиле посљедице те мјере, Влада ће повећати могућности за запошљавање у приватном сектору, између осталог омогућавањем већем броју Кубанаца да буду самостални предузетници, образовањем предузећа којима ће руководити радници, а не држава и повећањем приватног управљања земљиштем, бизнисом и инфраструктуром.

У саопштењу објављеном у државним медијима наводи се да ће смањење запослених у државним предузећима и службама бити постепено, али да ће захватити све секторе.

Држава запошљава 95 одсто радне снаге. Незапосленост је прошле године била 1,7 одсто и није расла више од три одсто за осам година. Ти подаци међутим не обухватају хиљаде Кубанаца који и не траже посао за мјесечну плату која је око 20 долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *